Image-Description
R.Moldova, pe locul 73 într-un clasament al atractivității cetățeniei, realizat la comanda guvernării PDM
Social 21 noiembrie 2019, 15:07 | 1081

Republica Moldova ocupă locul 73 într-un clasament al atractivității cetățeniei – Indicele calității naționalității (Kalin and Kochenov's Quality of Nationality Index, QNI). Acesta a fost realizat de compania "Henley & Partners", care, în 2018, a semnat un contract cu Guvernul Republicii Moldova pentru promovarea proiectului „Cetățenie prin investiții”.

Clasamentul ține cont atât de factori interni (amploarea economiei, dezvoltarea potențialului uman, ordinea publică și stabilitatea), cât și de factori externi (acces fără viză pentru călătorii temporare și posibilitatea de ședere și de muncă fără viză în alte țări), care influențează indicatorii de calitate ai unei anumite cetățenii, potrivit Infotag.

Experții au stabilit "atractivitatea pașaportului" țârilor lumii pentru diferiți indicatori în perioada 2011-2018.

Astfel, Republica Moldova ar fi intrat în „categoria înaltă”, ocupând locul 73, cu un indice de 38,6%. Rusia s-a plasat pe locul 62 (42%), Ucraina – pe locul 74 (38,2%), iar alte țări din CSI au intrat în categoriile medie și joasă.

Pe primul loc de câțiva ani la rând se află cetățenia franceză, care a obținut 83,5% din 100% posibile. Aceasta este urmată de Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia și Suedia. SUA ocupă locul 25, cedând țărilor UE după posibilitatea de a trăi și de a lucra în alte țări fără a fi nevoie de viză. Cei mai mici indici îi au Afganistanul (15,4%) și Somalia (13,8%).

Menționăm, în acest context, că miercuri, 21 noiembrie, Transparency International Moldova a făcut un apel către Parlament să adopte urgent, în lectură finală, proiectul care prevede abrogarea Legii cetățeniei prin investiții şi către președintele Republicii Moldova – să promulge documentul adoptat. „Legea cetăţeniei prin investiţii” prezintă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, subminează eforturile de combatere a corupţiei mari, de investigare a fraudelor bancare şi afectează sistemul naţional de integritate, subliniază organizația.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie