Image-Description
Legea privind CSM, votată fără avizul Comisiei de la Veneția. Gianni Buquicchio: Vă invit să nu faceți legi pe bucăți
Politic 20 decembrie 2019, 15:12 | 1990

Parlamentul a votat vineri, 20 decembrie, un șir de amendamente la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Asta în condițiile în care președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită de două zile la Chișinău, s-a arătat surprins că proiectul este examinat în lipsa unui aviz al Comisiei, pe care tot autoritățile moldovene l-au cerut.

Opoziția, care a părăsit în semn de protest sala de ședințe, a acuzat guvernarea că urmărește, prin intermediul acestui proiect, acapararea cât mai rapidă a controlului asupra justiției, prin intermediul CSM.

„Tot ce ține de evaluarea procurorilor și a judecătorilor se amână. E un proiect care va duce la uzurparea puterii, la punerea sub control a justiției, iar PSRM și PD execută docil dorința lui Dodon de a controla justiția”, a declarat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Această grabă vine exclusiv de la Igor Dodon care vrea să controleze CSM înainte de evaluarea judecătorilor, astfel încât politicul să decidă cine rămâne judecător”, a adăugat deputatul Dinu Plângău.

La rândul său, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a declarat surprins că, în timp ce el se află la Chișinău, proiectul privind amendarea Legii cu privire la CSM a fost inclus pe agenda Parlamentului, deși R.Moldova a solicitat Comisiei un aviz pentru aceste modificări.

„Vă invit să evitați să faceți legi pe bucăți. Știu că vă gândiți la o strategie globală de reformă și vă încurajez să continuați în acest sens. E nevoie ca această reformă să se facă în colaborare cu toți actorii importanți. Reforma trebuie să fie făcută în mod transparent”, a declarat Gianni Buquicchio, într-un briefing pe care l-a susținut împreună cu ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi.

Întrebat de jurnaliști de ce Ministerul Justiției, în calitate de autor al proiectului, nu a cerut amânarea examinării acestuia în lectură finală, în condițiile în care a fost solicitat avizul Comisiei de la Veneția, Fadei Nagacevschi a declarat că „urgența a fost explicată partenerilor externi”. El a mai spus că va oferi explicații suplimentare într-o conferință de presă pe care urmează să o organizeze.

Menționăm că modificările aplicate la Legea cu privire la CSM presupun majorarea numărului de membri ai Consiliului de la 12 la 15, dintre care doi profesori titulari și un judecător. De asemenea, este modificată procedura alegerii membrilor CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor și stipulată prevederea conform căreia președintele instituției poate fi ales doar din rândul membrilor CSM care dețin și calitatea de judecător.

Opinia ta contează. Comentează!