Cerul este portocaliu în mai multe regiuni din Australia, care de câteva săptămâni se luptă cu incendii de vegetație fără precedent. Este stare de urgență în statele New South Wales și Queensland, unde focul capătă teren cu repeziciune, alimentat de vânt și de vegetația uscată. Eforturile celor aproape o mie de pompieri sunt de cele mai multe ori în zadar.

Flăcările amenință milioane de oameni, așa că autoritățile se pregătesc de evacuări masive.

Câteva sute de locuințe au ars deja sub privirile neputincioase ale proprietarilor.

Situație este extrem de gravă și în Sudney. Sute de școli și grădinițe au fost închise, iar traficul aerian a fost dat peste cap de fumul care acoperă orașul. Autoritățile au deschis o anchetă și investighează posibilitatea ca focul să fi fost pornit de o mână criminală. Decizia a fost însă dur criticată de activiștii pentru mediu, care au acuzat responsabilii că refuză să recunoască adevărata cauză.

Amploarea incendiilor și norul gros de fum lăsat în urmă pot fi văzute și din spațiu. O fotografie publicată de NASA arată cum fumul acoperă Marea Tasmaniei, între Noua Zeelandă și Australia. Autoritățile locale vorbesc despre cele mai violente incendii de vegetație care au izbucnit în regiune în ultimii 10 ani.