Angajații IGSU au organizat o simulare și au prezentat metodele de lichidare a consecințelor în urma unui accident cu risc radiologic
Social 28 septembrie 2022, 15:52 | 420

O mașină ce transporta substanțe radioactive s-a tamponat cu un alt vehicul, la marginea Chișinăului. Substanțele nocive au ajuns la pământ. Două persoane au rămas blocate în mașină. Lichidarea consecințelor a fost ultimul element al scenariului elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Este vorba de o simulare, pe care inspectorii au făcut-o cu scopul de a informa populația care sunt etapele și metodele de protecție în situații de risc cu caracter radiologic.

Mai întâi, zona în care s-a produs incidentul a fost încercuită de salvatori. După ce au securizat-o, echipa chimică biologică radioactivă și nucleară a intervenit cu aparate speciale pentru a decontamina zona. Apoi, salvatorii au trecut la descarcerarea celor două victime din mașină.

După descarcerarea victimelor, o altă echipă inspectează teritoriul cu aparate detectoare a substanțelor radioactive, pentru a se asigura că zona nu mai prezintă de acum încolo niciun pericol pentru sănătate.

Specialiștii afirmă că astfel de accidente nu pot avea loc, pentru că substanțele radioactive sunt transportate în containere speciale. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au înscenat cel mai pesimist scenariu, pentru a informa populația despre metodele de protecție și acțiunile care trebuie întreprinse în situații similare.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în urgențe radiologice, IGSU: "Prevenim situațiile cele mai pesimiste. Dar dacă este vorba de o contaminare clasică în urma accidentelor nucleare, e vorba de cel puțin câteva zile, în care omul ar trebui să fie izolat. Cel mai bun loc este totuși apartamentul, unde omul poată să reziste câteva zile până când autoritățile vor evalua situația reală, până vor întreprinde măsuri pentru a diminua și recomandări concrete."

Responsabilii îndeamnă populația să țină cont de anumiți pași în cazul unui accident nuclear.

ALEXANDRU CALANCEA, specialist în urgențe radiologice, IGSU "Încăperea să fie pregătită în caz de contaminare, limitarea cât mai mult a accesului cu aerul și mediul înconjurător. Hainele de afară să fie scoase în mod corespunzător de pe om. Populația important să se informeze numai din sursele oficiale. Populația să fie pregătită din timp pentru situații neplăcute, așa ca: rezerve de apă, rezerve de alimente, de oricare alte medicamente."

Recent, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a elaborat un ghid, care include acțiunile importante ce trebuie întreprinse în cazul producerii unui accident nuclear sau radiologic. Ghidul poate fi descărcat, accesând site-ul oficial www.dse.md.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie