Proteste în Europa
Externe 25 martie 2019, 15:00 | 1335

Protestele antiguvernamentale au fost reluate, la sfărșitul săptămânii trecute, în mai multe țări din Europa. În Franța, vestele galbene au luat cu asalt Parisul, iar în Serbia, mii de oameni au cerut repetat demisia președintelui Vučić. De această dată, manifestațiile nu au fost marcate de violențe.

50 de protestatari ai Mişcării „Vestele galbene” au fost arestați la Paris, iar 29 de persoane au primit avertismente în cel de-al 19-lea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva preşedintelui Emmanuel Macron. Supravegheați de aproape șase mii de polițiști, protestatarii nu au mai avut acces pe cunoscutul Bulevard Champs Elysees, acolo unde se adunau de obicei, asta după ce săptămâna trecută, mai multe magazine au fost jefuite şi incendiate. Acțiuni similare au fost organizate și în orașul Nisa. Forțele de ordine au evacuat o piață din apropierea oraşului vechi, unde s-au adunat protestatarii, în ciuda interdicţiei impuse de autorități. Şase manifestanți au fost reținuți, iar o femeie a fost rănită în timpul evacuării.

Mii de oameni au protestat, din nou, și la Belgrad, cerând demisia preşedintelui Aleksandar Vučić, pe care îl acuză că subminează libertatea presei. Manifestanții s-au adunat în fața televiziunii publice, dar de data aceasta nu au fost înregistrate violențe. Asta după ce, săptămâna trecută, protestatarii au pătruns pentru scurt timp în incinta televiziunii, nemulţumiţi de faptul că instituția nu difuzează informaţii despre demonstraţiile antiguvernamentale și nici nu îi invită la discuții pe liderii opoziției. Protestele au început încă în luna decembrie trecut și au continuat în fiecare weekend de atunci. Acestea sunt cele mai serioase manifestații din Serbia de la preluarea puterii de către Partidul Progresist al preşedintelui Vučić, în 2012.

Opinia ta contează. Comentează!