Fostul director al „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită
Justiţie 26 noiembrie 2021, 15:51 | 1259

Procurorii anticorupție și angajații SPIA a MAI, efectuează percheziții la fostul ministru adjunct al Economiei, Vitalie iurcu, ex-director al „Moldtelecom”. Acesta este este cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Până acum au fost reținute două persoane care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii, informează Procuratura.

Vitalie Iurcu a fostul director al „Moldtelecom” în perioada 2009—2015, numit ulterior, în august 2015, ministru adjunct al Economiei. În perioada când a condus una din cele mai mari companii de stat, Iurcu a reușit să adune o avere impresionantă. Doar în 2018 a încasat, din salarii și indemnizații, aproximativ 1,5 milioane de lei, iar familia sa, din vânzarea de locuințe, a obținut aproape 10 milioane de lei. Acesta locuiește într-o casă de lux, conduce un Porsche Cayenne, deține mai multe terenuri în Chișinău care valorează milioane de lei, iar prin intermediari, în special prin intermediul unui nepot, este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, Vitalie Iurcu arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajații „Moldtelecom”, plătiţi din banii statului.

În 2017, Centrului de Investigaţii Jurnalistice şi „Ziarului de Gardă” au scos în vileag scheme prin care numeroase achiziţii publice desfăşurate de Moldtelecom în perioada când şef era Iurcu, erau câştigate, printr-un grup de firme, de prietenii şi partenerii săi de afaceri, inclusiv de Alexandru Vîlcu şi Muhmad Galaev. În timpul şefiei lui Iurcu, nicio achizţie nu a fost trecută prin sistemul de achiziţii publice, iar informaţia despre rezultatele concursurilor nu a fost făcută publică.

Opinia ta contează. Comentează!