Doi tineri din Cahul creează excursii virtuale cu ajutorul inteligenței artificiale
Social 15 august 2022, 20:51 | 2234

Sunt tineri, ambițioși și mișcă lucrurile din loc. Petru și Oleg, doi tineri din Cahul, au decis să deschidă o afacere inedită, care le va aduce profit, dar și folos întregii societăți. Cei doi creează excursii virtuale! Chiar dacă fizic nu sunteți la Cahul, puteți vedea locurile ce merită vizitate acolo, cu ajutorul unei aplicații.

Petru Terzi, în vârstă de 22 de ani și Oleg Cîrchelan, un tânăr de 25 de ani, sunt angajați la Universitatea din Cahul în departamentul IT. La începutul pandemiei, cei doi au fost inspirați să se le ofere oamenilor șansa de a călători și a vedea ceva nou fără a ieși din casă.

PETRU TERZI, antreprenor: "Ideea a venit în timpul pandemiei, când lumea nu avea posibilitate să călătorească, să viziteze muzee sau alte locații interesante."

OLEG CÎRCHELAN, antreprenor: "Stăteam în cămin și nu aveam voie să ies nicăieri. De exemplu, nu ni se dădea voie să ieșim la magazin și înapoi. M-am gândit că nu doar eu am problema asta."

Nu au stat mult pe gânduri și, echipați cu un aparat de fotografiat, au creat prima excursie, utilizând un program care folosește inteligența artificială. Cu ajutorul lui, au transformat fotografiile în imagini de 360°. Vizitatorii pot explora fiecare centimetru din spațiu de parcă s-ar afla la fața locului.

PETRU TERZI, antreprenor: "Pentru o excursie virtuală, de obicei facem de la 30 până la 70 de fotografii, în funcție de cât de mare este încăperea. Trebuie să le prelucrăm pe fiecare aparte, ca să scoatem toate elementele care sunt în plus."

Deocamdată, tinerii au creat excursii virtuale pentru Universitatea din Cahul, dar și la o școală din localitate. Au decis să fondeze o platformă virtuală, unde vizitatorii vor plăti pentru accesul într-un muzeu sau o galerie digitală. Aflați la început de cale, tinerii speră să creeze în curând tururi virtuale pentru teatre, hotele și companii imobiliare.

OLEG CÎRCHELAN, antreprenor: "Dacă vorbim despre săli de nunți, utilizatorul nu va mai trebui să viziteze zece săli de nunți ca să le vadă. Va fi foarte simplu. Va intra pe o hartă interactivă din timp și va decide care-i place."

Tinerii au participat recent la prima Tabără de antreprenoriat organizată de „EU4Moldova: Startup City Cahul”, la care au aflat cum pot iniția, administra și dezvolta cu succes o afacere. Acum au la dispoziție toate cunoștințele necesare pentru a continua crearea noului business.

PETRU TERZI, antreprenor: "Noi credem că în Moldova se poate de trăit, se poate de adus inovații, aceleași excursii... Avem planuri pe viitor să creăm posibilitatea de a privi în VR (realitate virtuală - n.n.), posibilitatea de a interacționa cu anumite obiecte."

OLEG CÎRCHELAN, antreprenor: "Observăm că în ultimul timp începe digitalizarea în Moldova. Rămân mulți tineri în Moldova în domeniul programării. Bani în Moldova sunt, trebuie să știi cum să-i faci."

Proiectul european de care au beneficiat Petru și Oleg este implementat de Academia de Transporturi Informatică și Comunicații, cu asistența financiară a Uniunii Europene și în parteneriat cu Ambasada Suediei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie