Autoritățile ruse afirmă că la adresa lui Navalnîi nu există nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea
Externe 1 martie 2021, 15:49 | 831

Concluziile unei investigaţii cu privire la cazul Alexei Navalnîi vor fi făcute publice astăzi, de către doi experți ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite Reuters. Navalnîi a fost dus săptămâna trecută într-o instituţie a serviciilor penitenciare ruse din localitatea Pokrov, regiunea Vladimir.

Presa rusă scrie că această colonie este de tip ”regim normal”, adică o colonie în care condiţiile de detenţie sunt mai puţin dure, şi că în ea se află 800 de deţinuţi.

Dmitrii Diomușkin, fost deținit în colonia Pokrov: "Nu poate fi numită o carceră. Este, mai degrabă, o încăpere cu barăci. E detașamentul nr. 2, unde nu poți să faci nimic. Deținuții stau permanent în picioare, cu mâinile la spate, cu capul plecat. Nu le este permisă plimbarea sau să vorbească."

Autoritățile din penitenciare dădeau asigurări vineri că Navalnîi ”a fost transferat către un loc în care trebuie să se afle prin decizia tribunalului” şi că la adresa principalului opozant politic din Rusia nu există ”nicio ameninţare privind viaţa sau sănătatea”. Justiţia rusă a confirmat săptămâna trecută o condamnare a activistului anticorupţie, în vârstă de 44 de ani, într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care acesta, numeroase capitale occidentale şi ONG-uri o denunţă drept o condamnare politică. Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în ţară din Germania, în care a petrecut aproape cinci luni de convalescenţă, după o presupusă otrăvire cu un agent neurotoxic de tip novicioc, la originea căruia acuză că se află Vladimir Putin.

Agnes Callamard, expert ONU în asasinate şi Irene Khan, expert ONU în libertatea de opinie şi de exprimare, îşi vor face publice concluziile cu privire la ancheta lor în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc astăzi la Geneva.

Opinia ta contează. Comentează!