În ultimii cinci ani, aproximativ 1300 de persoane din Moldova au fost identificate oficial ca victime ale traficului de ființe umane
Social 18 octombrie 2021, 20:27 | 1379

Republica Moldova nu îndeplinește standardele minime privind combaterea traficului de persoane, semnalează specialiștii. În ultimii cinci ani, aproximativ 1300 de persoane din Moldova au fost identificate ca victime ale acestui fenomen. Numărul real ar fi însă de 20 de ori mai mare. Mai grav, Republica Moldova a devenit nu doar țară de origine din care sunt racolate victimele, dar și țară de destinație. Asta s-ar explica prin faptul că suntem tot mai atractivi pentru străinii aflați în căutarea unui loc de muncă.

Ademeniți de o viață mai bună, apucă drumul străinătății, neștiind pe mâinile cui pot ajunge. Promisiunea unui loc de muncă bine plătit într-o țară străină ar putea să-i coste chiar și viața. Mulți conaționali ajung în sclavie. Potrivit statisticilor, dacă până acum doi-trei ani, Moldova era considerată țară de origine sau de tranzit în traficul de persoane, acum Moldova a devenit țară-destinație.

SERGIU RUSSU, procuror-șef în cadrul Secției anti-trafic a Procuraturii Generale: "Ținând cont că ajung în acele situații când nu cunosc limba, nu cunosc legislația ajung în plasa traficanților. Spre exemplu, în 2019, a fost un caz când 45 de cetățeni turci au declarat că au fost înșelați de către angajatori, caz preluat de Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane. Acesta nu este unicul caz și aceste tendințe vor avansa."

Un grup vulnerabil în fața acestui fenomen sunt copiii, iar specialiștii semnalează că o problemă stringentă pentru Moldova este lipsa serviciilor de reabilitare pe termen lung.

ELENA BOTEZATU, directorul executiv Centrul ”La Strada”: "Este îngrijorător și faptul că, practic, 30 la sută din numărul total al victimelor identificate îl reprezintă copiii și sunt copii exploatați în scopuri sexuale. Acești copiii sunt exploatați în majoritatea cazurilor în Republica Moldova, iar despre acest lucru se vorbește foarte rar, fiind considerat un subiect foarte rușinos. Avem cazuri în care tinere de 17 ani, după ce au fost exploatate sexual 4 ani la rând, ajung să normalizeze ceea ce s-a întâmplat și ajung să exploateze alte minore în aceleași scopuri."

Datele arată că bărbații cad mai des în plasa traficanților. Din cele 280 de victime înregistrate anul trecut - 192 sunt bărbați și 94 sunt femei. În mare parte, aceștia sunt exploatați prin muncă, iar țara destinație este Germania. Prevenirea acestui fenomen ar fi eficientă doar dacă statul s-ar implica mai mult. Așa cred unii cetățeni.

Anul trecut, au fost înregistrate 36 de cauze penale privind traficul de ființe umane. Totuși, raportul Departamentului de Stat al SUA arată că autoritățile moldovene au investigat prea puține cazuri de trafic de ființe umane, au condamnat mai puțini traficanți și au identificat mai puține victime ale traficului.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie