Libertatea presei și influența politică au fost dezbătute la Forumul Mass-Media 2020
Social 24 noiembrie 2020, 17:20 | 1103

Ultima campanie electorală din Republica Moldova a divizat foarte mult societatea. Prea multe instituții de presă au făcut partizanat politic și au dezinformat la greu. Sunt constatările amasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și au fost vociferate astăzi la Forumul Mass-Media 2020. Consiliul Audiovizualului a închis ochii la abaterile grave admise de unele posturi de televiziune afiliate politic, care au promovat știri false și mesaje de ură. Cine a făcut această declarație și care a fost replica autorității de regmenetare în audiovizual - aflați în continuare.

În deschiderea Forumului Mass-Media 2020 a ținut un discurs președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Vedem cum televiziuni, angajate politic, înfloresc. Înfloresc pentru că răspândesc minciuna, pentru că dezinformează și pentru că-și ajută stăpânii - cei care le finanțează ca să controleze cetățenii prin această dezinformare. Consiliul Audiovizualului nu și-a făcut treaba bine. Dimpotrivă, am văzut încercări de a intimida insitituții de presă, instituții mass-media care își informează cetățenii în mod obiectiv. Și, dimpotrivă, au închis ochii, membrii Consiliului Audiovizualului, la încălcări foarte grave."

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a atenționat că, din anul 2013, Republica Moldova este în cădere constantă în clasamentul mondial privind libertatea presei.

PETER MICHALKO, Amabasadorul UE în Republica Moldova: "Autoritățile statului sunt obligate să reacționeze și să-i sancționeze pe toți cei care agresează și intimidează reprezentanții mass-media. Ne îngrijorează faptul că, în loc să îndeplinească această obligație, autoritățile sau înalții oficiali publici exercită presiuni prin vizite frecvente ale Poliției la sediile mijloacelor de informare în masă sau prin tendința crescută de a acționa în judecată mass-media pentru activități de investigație."

La eveniment a participat online și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

DERECK J. HOGAN, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: "La moment, nu există reprezentanți ai societății civile în Consiliul Audiovizualului, pe care mulți experți îl consideră sub control politic. Este important ca societatea civilă să aibă o voce puternică în procesul de luare a deciziilor. Este timpul ca Consiliul Audiovizualului să reflecte vocile tuturor moldovenilor. În al doilea rând, Republica Moldova trebuie să progreseze la capitolul trecerii la difuzarea TV în semnal digital."

Consiliul Audiovizualului a fost reprezentat la Forumul Mass-Media de către unul dintre membrii instituției, Larisa Manole.

LARISA MANOLE, membră a Consiliului Audiovizualului: "Sunt de acord, în mare parte, cu toate criticile care au răsunat la adrea CA. Într-adevăr, există un Cod al Audiovizualului care oferă suficiente pârghii, dar ar trebui să existe și voință, și neangajare, și dorință pentru a pune în aplicare aceste pârghii."

Larisa Manole a ținut să precizeze că ea a devenit membră a Consiliului Audiovizualului abia în luna august curent, iar la toate întrebările și criticile care au răsunat în cadrul Forumului Mass-Media ar trebui să răspundă membrii mai vechi ai acestei autorități și mai ales președintele acesteia, care a ignorat invitația la eveniment. Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Electronice, pentru a identifica soluții în vederea consolidării independenței editoriale și a calității mass-media.

Opinia ta contează. Comentează!