Echipajul a 12 elicoptere din Republica Moldova, care a participat la stingerea incendiilor din sudul Turciei, s-a întors acasă
Social 3 decembrie 2021, 19:41 | 634

Echipajul a 12 elicoptere din Republica Moldova, în număr de peste o sută de oameni, care a participat la stingerea incendiilor din sudul Turciei, s-a întors acasă. Timp de cinci luni, piloții au fost de gardă, fiind gata să intervină în situații de risc. Bărbații veniți din misiune spun că așa incendii, care au devastat o bună parte din regiunile de la Marea Mediterană, nu au mai văzut vreodată.

Vladimir Zdrob este pilot cu o vechime de peste 20 de ani. A fost în sute de intervenții, dar operațiunea din acest an de localizare a incendiilor din Turcia a fost una extrem de dificilă.

VLADIMIR ZDROB, pilot: "Așa incendii mari până acum chiar nu am văzut. Incendiile au fost foarte aproape de hoteluri, prima dată cu așa ceva ne-am confruntat. De sus vedeam că oamenii aleargă, sunt speriați."

Sunt pregătiți să vadă diferite cataclisme naturale, dar incendiile din Turcia sunt greu de redat. A fost strașnic, mărturisește unul dintre inginerii tehnici implicați în misiune.

NAZIM NAMAZOV, inginer tehnic: "Elicopterele noastre au fost antrenate la stingerea celor mai mari incendii, în Antalya și în orașul Mugla. Oamenii erau speriați. Mulți își părăseau casele și plecau. Au ars case, hoteluri. Toate aceste lucruri le-am văzut. Așa incendii, precum cele din Turcia, nu am mai văzut. Au fost foarte puternice. Au ars suprafețe mari, foarte aproape de zone populate. Iată asta a fost strașnic."

Elicopterele din Republica Moldova au fost anterior implicate în misiuni umanitare în diferite zone de risc.

VLADIMIR ZDROB, pilot: "În 2006 am fost, chiar de aici am plecat cu două elicoptere, am fost în Indonezia, după ce a fost tsunami. Noi am avut o misiune ca să ducem alimentația la oamenii, care și unde au rămas. Am fost mulți atunci, circa 250 de elicoptere am zburat în regiune."

Unele echipaje își continuă și acum misiunea în alte țări, unde se înregistrează situații excepționale.

EUGEN ZAGREBELNÎI, președintele Asociației Industriei Elicopterelor: "Acest sezon a fost dificil. A fost unul dintre cele mai complicate din Turcia. În acest an, la stingerea incendiilor au participat 12 elicoptere, ceea ce a constituit circa 30 la sută din toată flota implicată. Unele elicoptere sunt implicate în Afganistan, într-o misiune umanitară, iar celelalte s-au întors în Republica Moldova, în așteptarea continuării serviciului."

Dacă acum câțiva ani, spre exemplu, sezonul incendiilor se încheia în luna octombrie, odată cu schimbările climatice perioada s-a extins până în luna noiembrie, mărturisesc piloții. Aceștia merg în misiuni de stingere a incendiilor și la lichidarea dezastrelor provocate de cataclisme, începând cu 2004.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie