Copii tratați într-o clădire de 100 de ani
Social 23 ianuarie 2020, 20:09 | 1443

Este o problemă temporară, care va fi rezolvată săptămâna viitoare. Astfel au comentat reprezentanții Spitalului Raional Soroca și ai Ministerului Sănătății condițiile dezastruoase în care stau micii pacienți ai respectivei instituții medicale. Secția de pediatrie a spitalului din Soroca este în reparație și, din această cauză, din octombrie până acum, copiii bolnavi se află într-o clădire veche, de 100 de ani. „Săptămâna viitoare, pacienții vor fi transferați în secția renovată”, a declarat directorul adjunct al Spitalului Raional Soroca.

Imaginile și informația despre condițiile dezastruoase în care sunt tratați micii pacienți care ajung la Spitalul Raional Soroca au fost făcute publice acum câteva săptămâni de mama unui copil internat acolo. Femeia spunea că micuții bolnavi nu sunt examinați de medici câteva zile la rând, stau în mizerie, duc lipsă de medicamente și seringi, iar geamurile nu sunt pregătite de iarnă.

Mai apoi, la mijlocul lunii ianuarie, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului au mers la Soroca în inspecție.

DECLARAȚIA AVOCATULUI POPORULUI În cadrul vizitei la sediul temporar al Secției de pediatrie de pe strada Mihail Kogălniceanu, au putut fi observate unele împrejurări/condiții ce au atins proporții îngrijorătoare, fiind incompatibile cu interesul superior al pacientului, cu efect profund dăunător și asupra sănătății personalului Secției de pediatrie și vizitatorilor. sursa: Facebook.com

... se arată în comunicatul de presă emis de Oficiul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului. Situația rămâne neschimbată până în prezent. Ne-am convins de asta în timpul vizitei noastre la fața locului. Chiar la intrarea în secția cu pricina, un părinte și-a exprimat indignarea că spitalul nu are destule locuri și că el nu-și poate interna copilul.

Așa-numita secție temporară de pediatrie a început să funcționeze în luna octombrie pentru că cea de bază se află în reparație.

Am cerut să mergem și în salonul filmat de femeia care a publicat imaginile pe internet.

Potrivit directorului adjunct al Spitalului Raional Soroca, Valeriu Bordian, secția temporară de pediatrie a fost inspectată toamna trecută de reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și că totul ar fi fost în ordine.

Cât despre declarațiile autoarei imaginilor video, dar și despre concluzia avocatului pentru drepturile copilului...

Conducerea spitalului a dat asigurări că lucrările de renovare se vor încheia la sfârșitul acestei săptămâni, pacienții vor fi mutați de săptămâna viitoare în secția renovată, iar pe 7 februarie va avea loc inaugurarea oficială a acesteia. Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu o reacție.

Renovarea Secției de pediatrie a Spitalului Raional Soroca este făcută din bugetul local. Pentru lucrări au fost alocate aproximativ două milioane de lei. 

Opinia ta contează. Comentează!