Acum ori niciodată
Politic 28 iunie 2018, 19:56 | 1622

Orice susținere a lui Plahotniuc și a partidului său înseamnă un afront adus noțiunilor de libertate și democrație în ţara noastră, în care Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au investit atât de mult. Miza guvernării că Occidentul va avea o reacţie slabă după invalidarea alegerilor din Chişinău a fost una greşită, iar Republica Moldova a devenit acum o ţară care nu mai este dispusă să rabde regimul oligarhic. Opiniile au fost exprimate de istoricul și analistul politic Octavian Ţâcu în cadrul unui editorial intitulat "Acum ori niciodată".

Afrontul adus de Plahotniuc partenerilor occidentali, prin invalidarea alegerilor din 3 iunie, s-a bazat pe trei ipoteze, mai spune editorialistul. Regimul a pornit de la premisele că beneficiază de susţinerea americanilor, iar europenii sunt ocupați cu treburile lor şi prin urmare vor spune ceva, iar apoi vor accepta situația, așa cum au făcut-o și în cazul altor acțiuni antidemocratice ale guvernării, dar supoziţiile s-au dovedit false, notează Ţâcu.

Octavian Ţâcu mai spune că protestul de duminică, 1 iulie, trebuie să devină o mostră de solidaritate socială, civică și politică, care prin caracterul masiv și civilizat să arate că opoziția este o alternativă de guvernare, pregătită să-și asume opera de transformare politică a Republicii Moldova. În opinia lui Țâcu, acest lucru ar trebui să fie înțeles de către cetățenii țării, puterea oligarhică, dar, mai ales, de partenerii noștri occidentali. Nici şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nici purtătorul de cuvânt al formaţiunii, n-au fost de găsit pentru a oferi o reacţie.

Opinia ta contează. Comentează!