Creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta Maria Magdalena și marele Mucenic Foca
Social 4 august 2021, 19:52 | 1254

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfânta Maria Magdalena și marele Mucenic Foca. În popor există mai multe superstiții legate de această sărbătoare. De regulă, în această zi, gospodarii nu lucrează şi, în niciun caz, nu aprind focul. Legenda spune că, dacă aceste dogme sunt încălcate, Foca pedepsește cu pojar, arșiță și grindină.

Locuitorii din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi ne-au spus că respectă cu strictețe această sărbătoare. Oamenii spun că nu muncesc în această zi și nu prepară bucate de teamă că Sfântul Foca le va aduce necazuri sau le va arde recolta.

Bătrânii spun că Sfântul Foca îi pedepseşte cu foc, arşiţă şi grindină pe cei care nu respectă dogmele. Legenda spune că în trecut, au avut loc incendii mari în această zi, de aceea, oamenii nu lucrau, tocmai ca să-şi protejeze casele şi ogoarele.

Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere. Tot astăzi, sunt omagiați cei care poartă numele sfinților, iar în unele localități este sărbătorit hramul. În Republica Moldova, peste 1500 de femei poartă numele Magdalena, peste 118 mii - Maria, iar 48 de bărbaţi se numesc Foca.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie