O vioară, care pare a fi a celebrului Antonio Stradivari a fost găsită în bagajul unei femei, pe Aeroportul Internațional Chișinău
Social 26 octombrie 2021, 20:16 | 920

O vioară veche, care se presupune că ar fi semnată de însăși Antonio Stradivari, a fost găsită în bagajul unei femei care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Federația Rusă. Poliția a inițiat o anchetă pentru a stabili dacă este o vioară „Stradivarius” veritabilă și cum a ajuns aceasta în Republica Moldova.

Vameșii au depistat instrumentul și un act de evaluare a acestuia în timpul unui control de rigoare. Femeia care avea vioara în bagaj ar fi declarat că se deplasa în Rusia, unde avea turneu.

OLESEA PUȘCAȘU, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal: "Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar obiectul a fost transmis pentru efectuarea expertizei. Deocamdată, nu putem confirma dacă este o vioara Stadivarius și dacă valoarea este cea invocată în sursele mass-media. Vioara era însoțită de un act confirmativ, care invoca că această vioară ar costa 2,2 milioane de euro. Toate aceste informații le vom cunoaște după ce va fi efectuată expertiza."

Cauza se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Lutierul Antonio Stradivari a fabricat aproximativ 1.100 de instrumente cu coarde, de la sfârşitul anilor 1600 până la mijlocul anilor 1700: viori, viole, violoncele, mandoline. Multe dintre acestea se vând acum pentru sume cu şase cifre. De exemplu, vioara Molitor Stradivarius, care ar fi aparţinut lui Napoleon, s-a vândut cu 3,6 milioane de dolari în 2010, iar vioara Lady Blunt Strad a bătut orice record şi este cea mai scumpă din lume, fiind vândută în 2011 cu 13 milioane de dolari. Dintre cele 960 de viori fabricate de Stradivari de-a lungul prodigioasei sale existenţe doar 550 mai există astăzi. Niciuna dintre ele nu seamănă cu alta şi nu există două viori Stradivarius identice, spun experţii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie