Magistrații polonezi, susținuți în stradă
Externe 5 iulie 2018, 15:19 | 1371

Protestele au continuat și în Polonia. Din cauza controversatei reforme a justiției, zeci de magistrați ai instanței supreme sunt obligați să-și părăsească funcțiile, în frunte cu președintele Curții. Alături de judecători sunt mii de polonezi, care contestă noua lege, inițiată de partidul puterii. Subiectul a ajuns să fie discutat și în Parlamentul European, unde premierului polonez i-au fost aduse un șir de critici.

Mii de oameni continuă să se adune în fața Curții Supreme din Varșovia, pentru a se opune reformei impusă de guvernul de dreapta al țării. Noua lege schimbă regulile de funcționare a Instanței Supreme de Justiție, oferind executivului puteri sporite asupra sistemului judiciar. Alături de protestatari a fost și fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, un simbol al democrației.

Potrivit noilor reforme în justiția poloneză, de pe trei iulie, 40 la sută dintre magistrații Curții Supreme de la Varșovia sunt forțați să renunțe la activitate, pentru că documentul reduce vârsta de pensionare a judecătorilor. În fruntea luptei dintre justiție și partidul de guvernământ „Lege și Justiție” se află președinta instanței supreme, care sfidează noua lege. În ciuda faptului că și mandatul său a fost încheiat prematur, femeia susține că va continua să iasă la muncă. Reformele justiției din Polonia a atras nenumărate avertismente și critici din partea Uniunii Europene. Acest subiect a fost discutat și în Parlamentul European, unde guvernul Poloniei a fost acuzat că subminează independența judiciară.

La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki, a răspuns în plenul legislativului european, că ţara sa este liberă să adopte orice legi doreşte și că puterea de la Varșovia știe foarte bine cum să-și guverneze instituţiile.

Precizăm că la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a activat articolul 7 - o procedură fără precedent - împotriva Guvernului polonez, care a rămas surd la cererile acesteia privind modificarea reformelor ei judiciare controversate. Măsura poate conduce, la finalul unei proceduri complexe, la suspendarea votului Poloniei în cadrul Consiliului Uniunii. Totodată, la începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a lansat o procedură formală de sancţionare a Poloniei. Autoritățile de la Varșovia au o lună la dispoziție pentru a răspunde Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!