Satelitul UTM va ajunge în spațiu
Social 19 mai 2022, 20:34 | 904

Un obiect gândit și construit la Chișinău ar putea fi lansat în spațiu. Nanosatelitul elaborat la Universitatea Tehnică a fost aprobat de Administrația Națională Aeronautică Spațială, NASA, după ce a trecut toate testele funcționale.

Nanosatelitul TUMnanoSAT (Technical University of Moldova Nano-Satellite), creat de către tinerii cercetători din cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, are forma unui cub cu latura de zece centimetri și cântărește un kilogram și 150 de grame. De curând, acesta a fost expediat prin cargo către Agenția Spațială Japoneză, JAXA, ca ulterior să fie transportat în Statele Unite ale Americii. Acum, nanosatelitul este pregătit pentru a fi trimis în cosmos.

VLADIMIR MELNIC, cercetător științific, UTM: "Când el ajunge în raza de acțiune a antenelor noastre, antenele noastre care sunt situate aici în blocul 3, în sectorul Râșcani, Chișinău, și în satul Brânza din raionul Cahul, se îndreaptă spre satelit și atunci se începe comunicarea."

Nanosatelitul va putea să stabilească comunicații cu stațiile și să transmită diverse informații.

VALENTIN ILCO, cercetător științific, UTM: "Totodată, mai avem și un senzor de radiație etalon, care ar trebui să ne arate doza totală de radiație acumulată de către satelit în timpul orbitării lui. Avem și o serie de senzori pentru cercetarea atitudinii satelitului, adică comportamentul acestuia în spațiu, în vederea îmbunătățirii algoritmilor pentru misiunile ulterioare."

Rectorul Universității Tehnice Viorel Bostan afirmă că echipa de cercetători este în procesul de elaborare a unui alt proiect similar.

VIOREL BOSTAN, rector UTM: "Este vorba de un al doilea satelit, deja de dimensiuni mai mari. În al doilea satelit, vrem să extindem numărul de misiuni, de experimente pe care să le demarăm. Acum se lucrează la misiuni, la design-ul acestui al doilea satelit."

Nanosatelitul ”TUMnanoSAT” urmează să fie lansat în spațiu în prima jumătate a lunii iunie.

Opinia ta contează. Comentează!