Rata de imunizare în Republica Moldova a ajuns la 16,47%
Social 27 iulie 2021, 19:36 | 866

Crește numărul cazurilor noi de infectare cu COVID. 139 de noi îmbolnăviri au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după efectuarea a 6 mii 60 de teste. De asemenea, două persoane de 53 și 66 de ani au decedat. În spitalele din țară sunt internați peste 300 de pacienți infectați, dintre care 55 în stare extrem de gravă. Bilanțul cazurilor de COVID-19 ajunge, astfel, la aproape 260 de mii. Primul lot de vaccin Pfizer, cumpărat de guvern, va ajunge în Moldova la sfârșitul acestei luni, spun autoritățile din sănătate. Între timp, numărul celor vaccinați crește, dar lent.

Potrivit responsabililor din sănătate, de la începutul campaniei de vaccinare, bărbații au fost cei mai activi - 53 la sută s-au imunizat. Rata de vaccinare la femei este de 47 la sută. Categoria de vârstă cu cea mai înaltă rată de vaccinare este 70-79 de ani. Dintre aceștia, 47 la sută s-au vaccinat. La polul opus sunt tinerii care s-au imunizat în proporție de numai 20 la sută.

VEACESLAV GUȚU, epidemiolog ANSP: "Municipiul Chișinău are o acoperire de 24,2 procente pentru doza unu și în jur de 20 pentru doza doi, urmat este de Orhei 17,9, Soroca 17,3 și Cimișlia cu Strășeni câte 16,6%. Printre teritoriile care au o acoperire mai scăzută se numără raioanele Fălești, Glodeni, Briceni cu o acoperire de 11 la sută și Taraclia 10 la sută, UTA Găgăuzia, teritoriile din stânga Nistrului cu o singură doză s-au vaccinat 12,5 la sută și complet 12,1%."

La sfârșitul acestei luni, în Moldova ar urma să ajungă primul lot de Pfizer din cele 700 de mii de doze procurate de autoritățile de la Chișinău. Tot astăzi, responsabilii din sănătate au comunicat că din cele 563 de mii 528 de persoane imunizate cu prima sau cu ambele doze de ser, 474 au fost testate pozitiv la COVID. Asta ar însemna 0,08 la sută din totalul persoanelor vaccinate. Pe de altă parte, autoritățile sunt alarmate din cauza expansiunii variantei Delta a virusului în Moldova și încurajează populația să se vaccineze masiv. Mai mult, astăzi s-a anunțat despre aprobarea unui vaccin anti-COVID pentru copii.

ANGELA PARASCHIV, șef Departament epidimiologie USMF: "O informație ce ține de aprobarea unui vaccin nou, care poate fi utilizat pentru copiii cu vârsta între 12 și 17 ani. Este vorba despre vaccinul Spikevax, vaccinul care a fost testat pe un număr de 3732 de copii și s-a demonstrat că răspunsul după acest vaccin este unul sigur, deci este al doilea vaccin recomandat pentru copii, primul fiind Pfizer."

Începând cu luna septembrie, autoritățile din sănătate se așteaptă la o creștere bruscă a numărului de infectări. La nivel mondial, puțin peste 27 la sută din populație a primit prima doză de vaccin, iar OMS preconizează atingerea pragului de 80 la sută abia în iulie 2022.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie