„În primele zile am purtat aceste stick-uri cu mine. Dar aveam doar Ipad. Ieri când am ajuns în țară am găsit un laptop. Când am văzut ceea ce doar înainte am auzit, m-am simțit incomod. Deja de trei săpămâni mă plimbam cu ele. Mi-au spus că este o bombă care trebuie făcută publică. I-am scris lui Alexandru Slusari, care e o persoană foarte sinceră. Am găsit pagina cu informații confidențiale. Cei de la Kroll scriu că, la solicitarea clientului, aceste materiale au fost transmise procurorului general, procuraturii anticorupție și ARBI”, continuă acesta.

„Cât a fost Plahotniuc în țară era imposibil de obținut raportul Kroll 2. La el avea avea acces un număr limitat de oameni. Nici nu au fost traduse în limba de stat. Din toți cei care au avut acces, doar 2-3 persoane cunosc limba engleză. Stick-ul cu raportul Kroll le-am primit în prima noapte când m-am întors în țară”, spune Usatâi.

„Când am început să citesc, numele Plahotniuc era printre primele. Când am văzut că Otiv Prime, Prime Management, Basconslux... Am auzit odată de la Filip că toți oamenii de acolo „îs de treabă”. Nu mai poate fi o taină a anchetă, pentru că băieții au avut un an și ceva să curețe. Trebuia de pus sechestru acum un an și ceva. Oricum tot ce a fost vândut, donat din momentul când este un dosar penal, orice tranzacție poate fi anulată. Tot ce e finanțat din banii furați, oricum vor fi preluate de stat”.

„Între ei ceva s-a întâmplat, dacă numele lui Plahotniuc este în Kroll 2. El crede doar în cash. Mi-i interesant ce va spune Șor. El e martor la toți, ca și Gorbunțov. Merg ivnestigații și în alte state. În timpul apropiat, vor aborda tema drogurilor. Voi prezenta materialele ministrului de Interne, Andrei Năstase”, a mai spus Renato Usatâi.

Potrivit lui Usatâii, Plahotniuc e în SUA, iar Șor e în Israel: „Este în tratative și încearcă să obțină asigurări ca să se întoarcă acasă. Sunt întrebat dacă e drept ce se scrie în presă. Le-am zis să nu primească cadouri de la el”.

Renato Usatâi a fost întrebat cum a reușit să obțină raportul: „Eu nu achit pentru informații, dar sunt gata să protejez martorii”, spune Usatâii. „La sfârșitul raportului este linkul la compania Kroll. Eu sunt siguri că ei vor confirma că este originalul. Am înțeles că mai sunt și alte părți. Eu am oameni care au furat stick-uri de la Plahotniuc de pe masă”, a spus acesta.