Exponenții regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot ieși din Moldova fără acordul autorităților constituționale
Social 12 august 2022, 19:46 | 946

Exponenții regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot ieși din Republica Moldova fără notificarea și acordul prealabil al autorităților constituționale de la Chișinău. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, mecanismul este provizoriu, este aplicat de pe 1 august și are menirea de a asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate. Separatiștii de la Tiraspol spun că percep măsura ca pe o îngrădire a liberei circulații.

După invazia Rusiei asupra Ucrainei, regiunea transnistreană, controlată de un regim separatist pro-rus, s-a pomenit izolată și dependentă economic de Chișinău. Chișinăul controlează, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, întregul flux de mărfuri și persoane care intră și ies din regiunea controlată de separatiști. Potrivit consultantului superior al Biroului pentru Reintegrare, Mariana Sarî, de acum încolo, așa-zișii funcționari din stânga Nistrului, vor trebui să ceară permisiunea autorităților constituționale în cazul în care intenționează să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv prin Aeroportul Internațional Chișinău.

MARIANA SARÎ, consultat superior al Biroului pentru Reintegrare: "Mecanismul este provizoriu și implementat de către autoritățile competente ale Republicii Moldova. Acesta vizează doar persoanele cu poziție de răspundere din așa-zisele structuri din regiunea transnistreană ce efectuează călătorii peste hotarele țării în pretinse scopuri de serviciu. Prin acest mecanism se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și de legalitate."

Responsabilii de la Reintegrare au precizat că așa-zișii funcționari de la Tiraspol vor putea să treacă totuși frontieră fără a notifica autoritățile de la Chișinău, dar numai în scop personal.

MARIANA SARÎ, consultat superior al Biroului pentru Reintegrare: "Mecanismul dat nu vizează sub nicio formă libertatea de circulație pe întreg teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării în scopuri personale, precum și nu aduce limitări în drepturi altor categorii de persoane din stânga Nistrului și municipiului Bender decât cele enunțate supra."

Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, fost negociator din partea Moldovei în problema transnistreana, această măsură a fost aplicată în contextul ultimelor evoluții din stânga Nistrului și din Ucraina. Țăranu crede că Chișinăul ar trebui să se aștepte la reacții negative atât din partea regimului ilegal din stânga Nistrului, cât și din partea Rusiei.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Eu cred că aceștia sunt primii pași în ceea ce privește o abordare nouă pe care o are Chișinăul sub guvernarea PAS în privința reglementării politicii în Transnistria. O astfel de restricție confirmă faptul că actualele oficialități ale Moldovei nu întrețin relații de business cu cei din Transnistria. Eu cred că ar putea urma reacții verbale, care ar putea fi susținute de anumite acțiuni. Moscova a început să întreprindă măsuri prin a reduce posibilitățile exportului produselor agricole în Federația Rusă, dar ar putea să intervină și alte măsuri."

Chișinăul a introdus aceste noi reglementări după ultima vizită la Moscova, la sfârșitul lunii iulie, a pretinsului „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. În timpul acelei vizite, el a denigrat Republica Moldova utilizând falsuri și manipulări. Într-o apariție publică la un post TV din regiunea transnistreană, Ignatiev a denunțat o îngrădire a dreptului la libera circulație.

VITALI IGNATIEV, exponent al regimului separatist de la Tiraspol: "În Aeroportul Internațional Chișinău vor fi întreprinse anumite măsuri de control în privința funcționarilor din Transnistria. Noi am vrut să cunoaștem ce se întâmplă și despre ce fel de restricții este vorba. Autoritățile moldovene au invocat o alertă de minare a aeroportului. Această problemă trebuie rezolvată."

Pe parcursul ultimilor 30 de ani, exponenții regimului separatist de la Tiraspol au beneficiat constant de condiții preferențiale la ieșirea și intrarea în țară prin Aeroportul Internațional Chișinău. În perioada fostelor guvernări, jurnaliștii i-au filmat de mai multe ori în timp ce ieșeau sau intrau în aeroport prin zona VIP, iar uneori polițiștii moldoveni le cărau chiar și valizele, fapt confirmat de imaginile de pe camerele de supraveghere, care au fost făcute publice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie