BNM pune în circulație o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Dolgan
Social 20 mai 2022, 15:43 | 596

Banca Națională a Moldovei pune în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea compozitorului Mihai Dolgan. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de exemplare.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei: "Ne dorim ca moneda comemorativă consacrată lui Mihai Dolgan să ajungă în rândul numismaților și altor consumatori de artă monetară ca o valoare numismatică, dar și ca un îndemn de a descoperi și redescoperi creația celebrului muzician."

LIDIA BOTEZATU, interpretă, soția compozitorului: "Mihai Dolgan a făcut o revoluție întreagă în muzică, a avut o academie întreagă. A crescut și a educat majoritatea cântăreților din Moldova."

A fost compozitor, instrumentist, interpret de muzică ușoară, fondator al formației legendare „Noroc” (1967), conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul” (1974), laureat a numeroase premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii”. Moneda comemorativă, ambalată în capsulă transparentă de metacrilat, este însoțită de certificatul de autenticitate care conține un QR cod în care este stocată informația despre monedă. Piesa din repertoriul compozitorului care face parte din tezaurul muzical al Moldovei, „De ce plâng chitarele?”, de asemenea poate fi accesată din QR cod-ul indicat în certificat. Documentul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Monedele comemorative emise de BNM sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie