Noua strategie de securitate energetică a Republicii Moldova urmează să fie implementată până în 2050
Social 24 noiembrie 2022, 21:31 | 679

Noua strategie de securitate energetică a Republicii Moldova include conexiunea sistemului cu cel al Ucrainei și al României, construcția noilor centrale electrice și creșterea rezervelor de petrol. Guvernul de la Chișinău afirmă că totul se face pentru protejarea consumatorilor, iar banii necesari vor veni din fondurile europene. Noua strategie de securitate energetică urmează să fie implementată până în 2050.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "27 de ani pare o perioadă lungă, dar nu și pentru domeniul energetic. Moldova are nevoie de un plan pentru a face din energie o sursă de dezvoltare economică, și nu o povară pentru buzunarul cetățeanului și a mediului de afaceri. Pe finalul acestui an avem o creștere considerabilă a numărului de panouri fotovoltaice, care sunt deja instalate și cu cereri de instalare."

Potrivit oficialilor, independența energetică a Republicii Moldova se va obține inclusiv prin construcția liniilor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor reduce esențial riscul deconectărilor de la rețea.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Odată cu construcția liniei Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava de interconexiune cu România evident că aceste riscuri se vor micșora. Dacă vom crește producția de energie electrică pe teritoriul țării noastre, aceste riscuri se vor minimaliza."

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii: "Dimensiunea creșterea securității energetice include ca priorități construcția unei centrale cu o tehnologie flexibilă pe bază de motoare cu ardere internă cu o capacitate de 80-100 MegaWați, ceea ce va oferi posibilitate de balansare a sistemului electroenergetic."

Autoritățile presupun că stocurile strategice de gaze naturale și petrol, precum și sporirea numărului de mașini electrice la peste 50 de mii de unități, vor ajuta Republica Moldova să fie mai puțin dependentă din punct de vedere energetic. Pentru implementarea noii strategii, contribuția statului nu va fi suficientă. Guvernul mizează pe sprijinul partenerilor externi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie