Copiii străzii, victime ale nepăsării
Social 14 iulie 2020, 19:54 | 1077

Statul Republica Moldova a eșuat pe segmentul respectării drepturilor copilului. Este concluzia avocatului poporului Maia Bănărescu, potrivit căreia, copiii străzii sunt victime ale nepăsării. Avocatul a declarat într-o conferință de presă că sistemul de protecție a drepturilor copilului nu are mecanisme eficiente. Afirmația fost făcută în contextul decesului, în luna iunie, a unui adolescent de 18 ani, fără adăpost.

Avocatul cere intervenția urgentă a autorităților, pe platformă parlamentară, guvernamentală și nu doar. De partea cealaltă, Valentina Volontir, șef interimar al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului spune că reprezentanții direcției au făcut tot posibilul pentru a-i acorda asistență atât copilului decedat, cât și familiei acestuia.

În 2018, în Chișinău a fost instituit serviciul de asistență stradală, care se află în gestiunea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, dar acest serviciu nu satisface nici pe departe necesitățile copiilor în situații de stradă, spune Maia Bănărescu. În replică, Valentina Volontir ne-a declarat că la Consiliul municipal Chișinău va fi examinat un proiect, menit să schimbe activitatea serviciului de asistență stradală, care să funcționeze 24 din 24.

Maia Bănărescu solicită statului acțiuni complexe ce ține de elaborarea și perfecționarea cadrului legal, dar și instituirea unui serviciu de tip găzduire-adăpost a copiilor străzii.

În contextul pandemiei, ombudsmanul solicită că toți copiii aflați în situație de stradă să fie testați la prezența noului tip de coronavirus. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie