Experți au criticat modul în care autoritățile de la Chișinău au gestionat criza COVID
Social 23 septembrie 2020, 19:41 | 924

În gestionarea crizei COVID-19 din Republica Moldova a dominat politicul, care a încercat să folosească pandemia pentru alte scopuri. Lucrătorii medicali au fost puși în fața faptului să se descurce chiar și atunci când nu aveau un simplu echipament de protecție. Asta au constatat participanții la dezbateri publice organizate de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT cu genericul ”Eficiența gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova”. Potrivit experților, eficiența este foarte joasă - Moldova este în top-urile cele mai negative din Europa.

Experții prezenți la dezbaterile publice au notat că în gestionarea crizei pandemice din Republica Moldova ”chiar nu a fost nevoie să se implice atâtea persoane care nu sunt specialiști”, iar ”una dintre concluzii ar fi că în regulamentele pentru gestionarea crizei nu a fost specificată o rată minimă de specialiști în sănătate, care ar fi trebuit să fie de cel puțin 30-50%”.

ALA TOCARCIUC, expert în probleme de sănătate publică: "Dacă citești doar ca și listă de acțiuni întreprinse, ar părea că merită nota zece ca și listă de acțiuni. Pe de altă parte, când ne uităm la eficiență, eficiența este foarte joasă. Moldova este în toate top-urile cele mai negative. Și atunci întrebarea mea este - cum poți să faci totul și să primești nota doi? Sau sunt foarte multe greșeli pe partea de executare sau a lipsit controlul executării."

IGOR BOȚAN, director executiv al Asociației ADEPT: "Cea mai mare problemă este decizia privind testarea. Noi știm că încă din luna aprilie OMS-ul spunea că este un rateu acolo unde avem rata pozitivă de testare mai mare de cinci procente. Noi constant am avut peste 20 de procente până la 24 de procente și această abordare nu a fost schimbată. Iar documentele OMS-ului și alte organizații spun foarte clar că atunci când avem această proporție foarte mare, înseamnă că undeva scăpăm centrele. Focarele le scăpăm."

ION GUZUN, consilier juridic al CRJM: "Atunci când cetățenii au văzut că la domnul prim-ministru nu este nuntă, dar este petrecere și nu e sancționat, atunci când au văzut că cetățenii simplu sunt sancționați cu aplicarea amenzii pentru că au încălcat regimul, iar alții nu aici a fost o confuzie foarte mare pentru cetățeni - în ce măsură legea este cu adevărat bună pentru toți? Mesajele publice au fost contradictorii."

Experții au mai spus că în primele luni de la izbucnirea pandemiei, autoritățile au gestionat mai eficient criza legată de pandemie, iar în ultimele luni situația a degenerat creând premise ca în următoarele luni să ne confruntăm cu și mai multe cazuri de infectări și decese. Pe de altă parte, experții au notat că instituțiile medicale ar merita o mare apreciere, deoarece lucrătorii medicali au fost puși în fața faptului să se descurce chiar și atunci când nu aveau un simplu echipament de protecție. Solicitat pentru o reacție, serviciul de presă al Ministerului Sănătății ne-a comunicat că nu comentează declarațiile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie