Aproape 200 de judecători și angajați în instanțele raionale vor beneficia de apartamente la preț preferențial, în Chișinău
Social 22 iulie 2021, 17:24 | 2006

Aproape 200 de judecători și angajați în instanțele raionale vor beneficia de apartamente la preț preferențial. Și nu la locul de muncă, ci în Chișinău. Apartamentele au fost împărțite acum două săptămâni de o comisie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Peste 200 de magistrați și angajați ai sistemului judecătoresc, care activează în raioane, au depus cerere pentru a achiziționa apartamente la preț preferențial în blocuri construite special pentru ei, scrie ”Ziarul de Gardă”. Acum două săptămâni, comisia responsabilă de acest proiect din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a selectat 185 de solicitanții, care urmează să beneficieze de apartamente la preț redus. Blocurile în care lucrătorii din sistemul judecătoresc urmează să primească spații locative sunt amplasate pe strada Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana. Întrebat de ce magistrații din raioane primesc apartamente în Chișinău, președintele Comisiei de selecție, Victor Micu, a răspuns:

VICTOR MICU, președintele Comisiei de selecție: "La moment, sunt judecători și asistenți, grefieri, care lucrează în raion, dar nu au domiciliu nici în Chișinău și nici în raion, fac naveta. Scopul a fost de a acorda spațiu locativ persoanelor din sistemul judecătoresc din raioane, care nu dețin spații locative în Chișinău."

Terenul cu o suprafață de 0,78 hectare, pe care au fost construite blocurile, este unul public. Acesta a fost transmis în arenda CSM acum șapte ani, la sfârșitul anului 2014, printr-o hotărâre a Consiliul municipal Chișinău. Compania de construcții selectată să ridice blocuri de locuințe pentru judecători a precizat că pe terenul alocat a fost construit, de fapt, un întreg complex locativ, alcătuit din șase blocuri. Potrivit înțelegerii dintre CSM și firma de construcții, sistemul judecătoresc beneficiază de o cotă de 40 la sută din apartamente, iar companiei i-au revenit 60 la sută din apartamente, care pot fi vândute la preț obișnuit, de aproximativ 750 de euro pentru un metru pătrat. Magistrații vor achita, însă, un preț de doar 420 de euro pe metru pătrat.

Comisia de selecție de la Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să facă publică lista judecătorilor beneficiari, motivând că o va oferi atunci când aceștia vor semna contractele cu firma de construcții. Potrivit sursei citate, mulți dintre beneficiari dețin deja bunuri imobile în Chișinău, iar alții activează exclusiv în raioane.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie