Ambasada Rusiei din Chișinău îl acuză pe ambasadorul României de „cinism”
Social 26 octombrie 2020, 19:48 | 1308

Declarația ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, făcută în cadrul unui eveniment organizat la cimitirul soldaților români din satul Mana, raionul Orhei a gereat reacții furibunde din partea Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, dar și din partea PSRM. Diplomatul român a spus că „eroii români, căzuți eroic la datorie, la 14 iulie 1941, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, au luptat pentru reîntregirea țării”. Ambasada Rusiei l-a acuzat pe Daniel Ioniță de „cinism”, iar PSRM a scris într-o declarație că „eroizarea invadatorilor naziști este inacceptabilă” și a cerut intervenția Ministerului de Externe.

Reprezentanții Ambasadei Federației Ruse din Chișinău se arată nedumeriți de îndemnul diplomaților români de a păstra „memoria eternă a eroilor” și îl numește pe mareșalul Ion Antonescu un „criminal nazist”. AMBASADA FEDERAȚIEI RUSE ÎN REPUBLICA MOLDOVA: "Cu nedumerire am perceput declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre soldații regimului Antonescu care au decedat eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică. Asigurările oficialilor bucureșteni care cheamă să păstreze memoria eternă a eroilor sună de-a dreptul cinic. Am dori să vă reamintim că slujitorii criminalului nazist Antonescu, ale căror fapte au fost condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat."

sursa: facebook.com

Se arată în comunicat. Atacul misiunii diplomatice a Federației Ruse vine în contextul în care vineri, 23 octombrie, Ambasada României la Chișinău a organizat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate Zilei Armatei Române. În cadrul evenimentului ambasadorul României, Daniel Ioniță, a menționat.

DANIEL IONIȚĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov."

sursă: facebook.com

Astăzi a reacționat și PSRM. Într-un comunicat oficial difuzat în legătură cu declarația ambasadorului României, socialiștii folosesc aceleași repere și elemente istorice pe care le regăsim și în comunicatul Ambasadei Ruse.

PARTIDUL SOCIALIȘTILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: "Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decât la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rândul cetățenilor Republicii Moldova."

Ambasada României în Republica Moldova menționează într-un comunicat difuzat în această seară că nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse. Potrivit comunicatului citat, România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului. Reperezntanții Ambasadei României susțin că se vor lăsa atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!