Tânărul fotograf Victor Organ vrea să creeze o bază de date, în care oamenii să găsească fotografiile vechi ale familiilor lor
Social 30 iunie 2022, 16:01 | 362

O simplă fotografie poate întruchipa istoria unui neam. Cel puțin așa crede tânărul fotograf Victor Organ, care vrea să creeze o bază de date, în care oamenii să găsească fotografiile vechi ale familiilor lor. Pentru aceasta, el se află mereu în căutarea imaginilor. Cea mai veche, pe care a găsit-o până acum, are peste o sută de ani și a cumpărat-o de la piața de vechituri. Cu doar 50 de lei, tânărul a obținut o bijuterie pentru muzeul său digital.

VICTOR ORGAN, fotograf, autorul proiectului: "O fotografie este un document, care aduce informații despre o anumită perioadă. Fotografiile vechi ne oferă detalii despre origini, despre neam, viața părinților și buneilor. Mulți nu realizează în ce condiții trăiau ei, cum se îmbrăcau, cum petreceau nunțile."

Victor Organ a studiat arta fotografiei la universitate, iar când lucra la Arhiva Națională, a descoperit pasiunea pentru fotografiile vechi. Își amintește că primele fotografii de epocă le-a găsit în satul Sărata-Nouă din raionul Fălești.

VICTOR ORGAN, fotograf, autorul proiectului: "Ele erau din perioada sovietică. Pentru arhivă poate nu erau atât de interesante, dar pentru mine erau. În perioada ceea, anii 50, oamenii nu erau atât de sovietizați. Încă se păstrau portul național, arhitectura, obiceiurile. Se vede că sovietismul nu a intrat pe deplin în viața cotidiană a oamenilor."

De atunci, tânărul călătorește prin țară pentru a găsi imagini vechi și pentru a afla istoriile pe care le ascund acestea din prima sursă, adică de la bătrâni sau, mai bine zis, de la autorii și eroii fotografiilor.

Până acum, Victor și echipa lui au scanat peste 1000 de fotografii, obținute de la aproape 50 de familii. Totuși, fiecare imagine este specială, spune tânărul, care ține minte istoria tuturor fotografiilor.

VICTOR ORGAN, fotograf, autorul proiectului: "Domnul a lucrat la fabrica de zahăr din Fălești toată viața și a fost lemnar în sat. Foarte multe uși și ferestre din sat sunt făcute de dumnealui. ot el, în perioada sovietică, a învățat fotografia în armată. Multe fotografii din sat sunt făcute de dumnealui. Am aflat istoria cum s-au căsătorit, aici e fotografia de la nunta dumnealui. Și am aflat istoria din spate, cum părinții lor s-au înțeles să fie nunta, că nu a fost dragoste la prima vedere. Dar acum, încă se iubesc și sunt împreună."

Cele mai prețioase sunt fotografiile care au inscripții pe verso. Astfel putem afla cine le-a făcut și pentru ce. De exemplu, soldatul din imagine a comandat această fotografie, cel mai probabil, înainte de a pleca la război. Și asta pentru că din inscripție aflăm că este lăsată ca amintire unei persoane dragi. De fapt, pe timpuri, fiecare chemare a fotografului erau un eveniment în sine, povestește Victor.

VICTOR ORGAN, fotograf, autorul proiectului: "Era un fotograf pe câteva sate. Lumea chema fotograful, care era plătit pentru un cadru. De asta toți stau drepți și nu zâmbesc. Dacă nu îi reușea cadrul, trebuia să mai plătească unul. De aia erau bine îmbrăcați. Era un mare eveniment."

Proiectul lui Victor Organ se numește „Ramă Albastră”, întrucât multe din fotografiile vechi găsite erau anume în rame albastre. Prin colectarea, digitalizarea și scanarea pozelor, tânărul vrea să promoveze cultura noastră națională și să păstreze vie flacăra memoriei. Prima expoziție a lui Victor Organ se desfășoară în aceste zile la Artcor și va putea fi vizată până pe 1 iulie inclusiv.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie