Image-Description
Deutsche Welle: Oligarhi de pe ambele maluri ale Prutului, decorați-vă!
Politic 28 noiembrie 2018, 15:30 | 1995

Șeful Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, a fost decorat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu cu cea mai înaltă distincție a Camerei Deputaților - Colanul Parlamentului României.

Andrian Candu se află l-a București în ultima sa vizită oficială în calitate de președinte al actualului Parlament de la Chișinău. El a precizat că a ținut să-și încheie mandatul așa cum l-a început – printr-o vizită la București, pentru a-și exprima „aprecierea pentru tot ce a făcut România pentru Republica Moldova în această perioadă”.

Plahotniuc caută suporteri externi după „chipul și asemănarea” lui

Oficialul moldovean a anunțat că a discutat cu autoritățile române despre „un program de susţinere puternică” a Moldovei de către România, program ce ar urma să fie demarat la începutul anului viitor.

Vizita lui Candu la București are loc la mai puțin de o săptămâna de la ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova, desfășurată tot în capitala României. Atunci s-a decis, între altele, anularea bilaterală a taxelor de roaming pentru o zi – pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României – un acord exploatat de presa propagandistică pro-guvernamentală de la Chișinău ca pe o virtute fără precedent a guvernanților moldoveni care, spun propagandiștii,„se gândesc la oameni”.

La București, Andrian Candu, finul oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc (lider PDM, care controlează momentan Guvernul, justiția și majoritatea instituțiilor statului), a avut întrevederi cu preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea – ambii contestați din cauza tentativelor de suprimare a justiției române.

Candu le-a mulțumit pentru „sprijinul ferm” oferit pentru parcursul european al Republicii Moldova şi pentru proiectele derulate în ultimii ani în Moldova. Oficialul moldovean a spus că proiectele „care aduc beneficii durabile trebuie multiplicate”, în special cele ce țin de interconectarea energetică şi investiţii.

S-a discutat inclusiv despre proiectele de apropiere a Moldovei de UE, ce urmează a fi implementate în perioada în care România va deține Președinția Consiliul Uniunii Europene. Dragnea și Candu au vorbit „despre reforme”, despre „susţinerea perspectivei europene a Republicii Moldova”. Asta după ce UE a suspendat finanțarea Republicii Moldova din cauza „deteriorării statului de drept și a democrației”. De asemenea, Dragnea și Candu au discutat despre alegerile parlamentare din februarie 2019 din Moldova. Candu l-a asigurat pe Dragnea că autoritățile moldovene sunt determinate să asigure „un scrutin democratic și corect, conform standardelor internaționale”.

Plahotniuc, un Moș Crăciun electoral... cu bani publici

În același timp, la Chișinău, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care nu are nici o funcție oficială în stat, susținea un briefing la care anunța majorări de pensii, premii pentru bugetari și ajutoare sociale din bani publici. Promisiunile curg cu trei luni înainte de alegeri. De asemenea, Plahotniuc a anunțat că a discutat cu colegii „si despre pregatirea institutiilor responsabile de ninsori și polei” și a reiterat că până la sfârșitul acestei săptămâni Parlamentul (controlat de PDM) va vota o hotărâre privind organizarea pe 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentare, a unui referendum privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, precum și posibilitatea ca mandatul alesului poporului să poată fi retras de către cetățeni dacă acesta nu-i mai reprezintă – „o inițiativă populistă prin care PDM încearcă să-și crească șansele electorale”, au reacționat analiștii politici de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!