Comisia Situații Excepționale a anulat astăzi mai multe restricții, adoptate anterior, pe perioada stării de urgență
Social 8 aprilie 2021, 17:32 | 1907

Comisia Situații Excepționale a anulat azi mai multe restricții, adoptate anterior, pe perioada stării de urgență. Astfel, cetățenii se pot afla în spații publice, precum parcuri, alei sau păduri dar nu în grupuri mai mari de trei persoane. Excpeție fac membrii unei familii. Anunțul a fost făcut de premierul interimar Aureliu Ciocoi, după ședința de astăzi a Comisiei Situații Excepționale.

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar: "S-a permis reluarea antrenamentelor pentru pregătirea participării la turneele internaționale, membrii ai loturilor naționale cu respectarea regulilor de prevenire și control a infecției COVID-19."

Se permite reluarea competițiilor sportive desfășurate în aer liber, fără spectatori de către federațiile sportive naționale acreditate de Ministerul Educației, cu respectarea măsurilor de protecție publică. Studenții și elevii din învățământul profesional care trebuie să-și termine stagiile de practică o pot face, întrucât Comisia pentru Situații Excepționale a permis acest lucru. Premierul interimar a anunțat și despre extinderea listei de medicamente compensate, pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și medii de COVID-19, care se tratează la domiciliu, iar Ministerul Sănătății urmează să elaboreze și un mecanism de livrare a acestora:

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar: "La inițiativa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care împreună cu Compania Națională de Asigurări în Medicină va extinde lista medicamentelor compensate în conformitate cu prevederile protocolului clinic național. Deci se extinde lista medicamentelor compensate pentru tratamentul bolnavilor cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condițiid e ambulatoriu, adică pacienții care se tratează la domiciliu."

Până în data de 31 mai va continua programul de subvenționare a dobânzilor de către stat și tot până atunci se extinde programul de rambursare a TVA, se mai menționează în decizia Comisiei. Totodată, rămâne în vigoare regula conform căreia cetățenii care intră în Republica Moldova și nu au un test negativ la COVID-19, vor sta în carantină 14 zile, cu posbilitatea de a efectua testul la a zecea zi și a ieși din izolare dacă este negativ. În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență până pe 30 mai.

Opinia ta contează. Comentează!