Fără slujbă religioasă şi fără ca cineva să le plângă la căpătâi, ”morţii nimănui” sunt puşi în gropi într-un sector separat
Social 10 mai 2021, 15:48 | 665

Omul se naște singur și moare singur. Între aceste două momente de început și final, alături stau cei dragi. Așa e normal. În Republica Moldova însă sunt mii de cazuri, când oamenii au sfârșit așa cum au trăit, fără vreun suflet apropiat. Mai trist este faptul că atunci când trebuie să fie dați pământului, nimeni din familie nu se ocupă de acest lucru. Fie cei decedați nu au rude, fie nu pot fi identificați. Cei care se ocupă de înhumare sunt polițiștii, medicii legiștii și cei de la Combinatul de Servicii Funerare. Cheltuielile sunt acoperite de stat. Echipa noastră a încercat să afle în ce condiții sunt conduși pe ultimul drum ”morții nimănui”...

La morga din Chișinău sunt mereu persoane decedate neindentificate, care urmează să fie înmormântate. Sunt copiii, frații sau surorile cuiva. Uneori, pe aceste persoane nu le caută nimeni. Alteori, nu le pot găsi. În multe cazuri, cel găsit mort nu are niciun document. Numai Dumnezeu știe cine a fost omul.

PETRU MALAI, conducător urmărire penală, IP Centru: "Dacă persoana nu este identificată, oricum cadavrul este îndreptat la Centrul de Medicină Legală. Organul de poliție în cazurile date întreprinde toate măsurile în vederea identificării persoanei. După semnalmentele feței, după haine, după urme papilare sau alte indicii, după care ar putea fi identificată persoana, cicatrice sau diferite tatuaje."

IVAN BULGARU, expert judiciar medico-legal, Secţia Tanatalogie Chişinău: "Aici este sala de primire și de predare a cadavrelor. Cadavrul se primește, se înregistrează în registru în baza ordonanței. Cadavrele sunt prezentați în saci de polietilenă cu fermoar. După care cadavrul este plasat la frigider. A doua zi se efectuează autopsia în care se stipulează toate semnalmentele."

Indiferent de cum au trăit, după moarte nu au mai reprezentat absolut nimic pentru cunoscuţi şi pentru familie. Au rămas doar nişte cadavre congelate şi înghesuite unul langă altul în frigiderele de la morgă sau simple personaje în nişte fotografii.

VASILE ȘARPE, director al Centrului de Medicină Legală: "Toate cadavrele medico-legale se examinează minuțios, se fotografiază, se iau probe biologice, care se trimit în secția de biologie. Sângele se usucă și se păstrează pe tifon. Se păstrează proba biologică pe o perioadă de 5 ani."

Dacă au sfârșit de moarte bună, acestea sunt ținute pentru scurt timp la morgă, după care sunt preluate de Combinatul de Servicii Funerare, care face toate pregătirile pentru înhumare.

LUDMILA BOȚAN, directorul Combinatului de Servicii Funerare: "Noi suntem informați printr-o scrisoare de către poliție indiferent din care sector al capitalei, în care este indicat un număr, un cod și dacă persoana este identificată, atunci neapărat este indicat și numele acestei persoane și avem un program după care mergem la morgă și preluăm aceste persoane și sunt înhumate aici, în Sf.Lazăr."

Este momentul în care în mijlocul acestor formalități intervine banul public. Așadar, de la perfectarea actelor pană la autopsia cadavrului sunt suportate mai multe cheltuieli.

VASILE ȘARPE, director al Centrului de Medicină Legală: "O autopsie costă în jur de 1000-2000 lei, în funcție de complexitate. Plus investigațiile suplimentare de laborator, de la 200 pană la 1000 de lei. În jur de 4000 lei poate să fie, în dependentă de numărul de investigații, de investigații, de cercetare. Poate să ajungă și mai scump atunci când este vorba de o intoxicație."

Autoritățile recunosc că înmormântarea unei persoane necunoscute este prea costisitoare.

LUDMILA BOȚAN, directorul Combinatului de Servicii Funerare: "Undeva, aproximativ 3000 de lei, pentru că este vorba despre transport cu care se merge pană la morgă și sunt preluați, sicriul confecționat din lemn, lucrul muncitorilor la săpatul gropilor și această consolă care se pune cu număr de identificare pentru fiecare persoană."

Fără slujbă religioasă, fără pomeni şi fără ca cineva să le plângă la căpătâi, ”morţii nimănui” sunt puşi în gropi într-un sector separat al Cimitirului Sf. Lazăr din Chișinău.

LUDMILA BOȚAN, directorul Combinatului de Servicii Funerare: "Aici avem șase sectoare și aproximativ trei mii de morminte, ale persoanelor necunoscute."

IOAN CIUNTU, preot Catedrala Sf.Teodora de la Sihla: "Noi nu putem ca alte vietăți să aruncăm așa niște pământ peste un om care a trăit viața, care a umblat la școală, care a făcut semnul crucii. Care a făcut și greșeli dar și lucruri bune în viață, dar așa cum se întâmplă, cum se spune în popor, soarta."

Preoții susțin că persoanele anonime nu pot fi înmormântate fără ritual bisericesc, fără pomeni și parastas. ”Nu este creștinește. Au fost oameni și au nevoie de acest ajutor de după moarte”, spune Ioan Ciuntu.

IOAN CIUNTU, preot Catedrala Sf.Teodora de la Sihla: "De altfel care este rostul misiunii nostre aici dacă noi nu avem grijă pentru cei necăjiți și horopsiți. Nu-i necesar doar pentru cei gospodari, cei cu multe pomeni. Numai Dumnezeu știe care este mai bine primit acolo, în Ceruri. Cei necăjiți sau bogatul. Neapărat, chiar eu vă mulțumesc că ați deschis acest subiect și suntem gata preoții să prindem în această activitate responsabilă și necesară."

Părintele Ioan Ciuntu spune că este gata să organizeze slujbe pentru cei nefericiți.

IOAN CIUNTU, preot Catedrala Sf.Teodora de la Sihla: "Este bine să contactăm și dacă sunt auzit astăzi îndemn ca și alți slujitori cât și Catedrala Sf.Teodora de la Sihla noi să ne facem meseria creștinește după toată rânduiala. Altceva este să fim informați în ce sector sau cum se întâmpla 1-2-3 sau se face o slujbă frățească pentru mai mulți răposați care sunt acolo."

Oamenii legii susțin că nu dețin nicio statistică despre câte persoane fără nume au fost înmormântate în Republica Moldova. Doar cartierele anonime din cimitire mai amintesc despre morţii care nu există...

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie