Reacțiile fruntașilor PSRM la cazul ”wc”
Social 18 septembrie 2020, 18:55 | 2107

Politicienii, funcționarii publici și reprezentanții partidelor NU au ce căuta în instituțiile de învățământ, însă președintele țării le poate vizita, deoarece poate fi invitat de către directori. Astfel a comentat Igor Dodon cel din urmă ordin al Ministerului Educației, care interzice accesul în școli pentru toate persoanele care nu au tangență cu procesul educațional, inclusiv pentru candidații la prezidențiale. Se întâmplă după cazul de ieri, din satul Hiliuți, care a scandalizat opinia publică. Mai mulți fruntași ai PSRM, inclusiv un deputat al formațiunii, s-au lăudat pe rețelele de socializare cu inaugurarea toaletei din gimnaziul satului, iar doi copii au fost fotografiați cum țin panglica roșie în blocul sanitar.

Aseară, după mediatizarea cazului din satul Hiliuți, Ministerul Educației a emis un ordin, prin care se interzice ”accesul în instituțiile de învățământ a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional”. Ministrul Educației, Igor Șarov, s-a arătat profund revoltat de inaugurarea cu fast a toaletei gimnaziului din Hiliuți, cu participarea demnitarilor de stat. Igor Dodon i-a lăudat însă pe fruntașii PSRM, care ar fi contribuit la renovarea blocului sanitar, deși a admis că ar fi un gest de PR politic.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Eu cred că e un lucru bun. Și vreau să salut inițiativa celor care rezolvă această problemă. Al doilea aspect - să faci show-uri din asta e o prostie totală. Eu înțeleg că se merge în școli. Eu nu știu cine a ieșit cu inițiativa asta, dar să tai panglici prin nu e cel mai bun lucru. Dar nu trebuie să faci atât show din cazul acesta.Da, au luat-o prea razna cu PR-ul. Le dăm peste cap pentru chestia asta și eu cred că ei toți au înțeles. Dar problema este."

În același timp, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că el nu va respecta ordinul Ministerului Educației până la 1 octombrie, când începe campania electorală.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Eu consider că n-au ce căuta politicienii în campania electorală prin școli și grădinițe, mai ales în situație de COVID.Evident că-i corectă această decizie. În perioada electorală, mai ales în situație de COVID, trebuie de interzis. Voi respecta sau nu? Evident că în calitate de candidat electoral, în momentul în care o să fiu candidat electoral, evident că voi respecta. Dar în calitate de președinte, până a fi înregistrat în campania electorală, eu pot să am întrevederi la inițiativa directorului. Iată, ieri am avut în liceul din orașul Leova."

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrâncea, a declarat astăzi că gestul colegilor săi socialiști din raionul Râșcani a fost o greșeală.

VLAD BATRÂNCEA, secretarul executiv al PSRM: "În asemenea situații trebuie să avem un comportament mai modest și oamenii asta apreciază la justa valoare. Eu cred că a fost un gest al colegilor noștri din Râșcani care sunt tineri. Sper că au făcut concluzii.Este o echipă tânără și activă."

Pe de altă parte, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, își apără colegii socialiști și propune modernizarea tuturor toaletelor din școli.

CORNELIU FURCULIȚĂ, președintele fracțiunii PSRM: "Nu văd nimic ridicol în participarea unui președinte de raion și a unui deputat, ales în acea circumscripție, la procesul de modernizare a blocului sanitar, inclusiv la verificarea lucrărilor. În acest context, PSRM propune, pe lîngă alte multiple inițiative de susținere a sistemului educațional din țară, elaborarea unui program de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din toată republica."

Sursa: Facebook

Potrivit lui Furculiță, acest proiect ar urma să fie dus la bun sfârșit în câțiva ani. L-am întrebat pe Vlad Batrâncea de ce socialiștii vin abia acum cu o astfel de inițiativă, ținând cont de faptul că Guvernul Chicu, susținut de PSRM, a împlinit deja aproape un an de mandat.

Amintim că inaugurarea toaletei unei școli din satul Hiliuți a fost transformată ieri într-un eveniment cu iz electoral. La tăierea panglicii, ținută de doi copii în blocul sanitar, au participat directorul gimnaziului din Hiliuți, Ana Matei, primarul satului din partea fostului bloc ACUM, Alexandru Sandu, președintele raionului Rîșcani, socialistul Vasile Secrieru, și deputatul PSRM, Vladimir Mizdrenco. Într-o postare pe Facebook, Vasile Secrieru a scris că a contribuit la construcția toaletei împreună cu deputatul socialist, printr-un amendament la Bugetul de Stat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie