Parlamentul a decis prelungirea stării de urgență pentru încă 45 de zile, începând cu 24 iunie
Social 23 iunie 2022, 19:40 | 648

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 45 de zile. ”Pentru” au votat 59 de deputați PAS. Opoziția consideră că prelungirea stării de urgență ar fi un abuz manifestat de guvernare. Puterea atrage însă atenția că ”necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, de impactului asupra domeniului transporturilor și securității la frontieră”.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat în plenul Parlamentului că ”dacă la începutul perioadei stării de urgență eforturile au fost canalizate pe gestionarea crizei refugiaților, acum e nevoie de consolidarea instituțiilor și de oferirea unor răspunsuri prompte la crizele, care au evoluat odată cu prelungirea războiului din Ucraina”. Deputații din Opoziție spun că în ultimele luni de stare de urgență, banii publici nu au fost administrați eficient în combaterea crizei energetice, economice și sociale.

PETRU BURDUJA, deputat BCS și NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: "- Spuneți, vă rog, cele 1,4 miliarde care au fost alocate la ”Energocom” vor fi întoarse înapoi statului sau nu? Doi. Câți bani va trebui să achite bugetul pentru mijloacele financiare atrase de Ministerul Finanțelor pentru pensii și salarii care au fost atrase de la băncile comerciale? Și au fost atrase pe alocuri cu 16-17%... Cât cetățenii vor trebui să întoarcă pe seama acelei decizii de alocare a 1,4 miliarde? Și vrem să înțelegem, ele în genere vor fi întoarse sau nu? - În primul rând, domnule Burduja, să nu umblăm cu manipularea cetățenilor! Cu 1,4 miliarde a fost crescut fondul Energocom-ului și rămân într-o întreprindere de stat. Este valoare care rămâne într-o întreprindere de stat, care a procurat anumite cantități de gaze naturale care nu s-au pierdut, care există! Și acum, chiar în acest moment, Energocom-ul are o anumită rezervă strategică."

Premierul Natalia Gavrilița le-a atras atenția deputaților că în perioada stării de urgență nu au existat ingerințe în privința exercitării drepturilor fundamentale ale cetățenilor și nu a fost interzisă desfășurarea manifestațiilor sau a altor acțiuni de masă.

Opinia ta contează. Comentează!