Potrivit ministrului Infrastructurii, riscul ca Republica Moldova să rămână din nou fără curent este unul iminent
Social 1 decembrie 2022, 16:58 | 2896

Atâta timp cât Rusia atacă Ucraina, riscul ca Republica Moldova să rămână în beznă este unul iminent. ”Guvernul de la Chișinău este pregătit pentru orice scenariu”, a declarat pentru postul nostru de televiziune ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Noi, în calitate de Guvern, ne pregătim pentru astfel de scenarii. Toate serviciile companiei Moldelectrica, dar și companiile de distribuție sunt pe alertă, iar în cazul în care va apărea o astfel de situație să reacționăm rapid și să conectăm într-un termen cât mai scurt toți cetățenii."

Tariful la energia electrică nu va fi micșorat, deocamdată, a declarat în context Andrei Spânu. Asta chiar dacă Republica Moldova a procurat din România jumătate din necesarul de curent la prețul de 90 de dolari megawatt/oră.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Din păcate prețul la bursă a crescut considerabil în ultimele zile. Respectiv, o dată cu scăderea acestui preț de achiziție de pe bursă sau eventuala semnarea a mai multor contracte bilaterale la un preț avantajos sau semnarea unui contract cu MGRES ar putea duce la scăderea prețului mediu de achiziție a energiei electrice și eventual ar putea duce scăderea tarifului."

Potrivit ministrului, tariful la energie pentru consumatorii finali depinde de prețul volatil de pe bursa românească. Asta în cazul în care nu va fi semnat un contract cu Centrala de la Cuciurgan.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Am achiziționat pentru prima zi a lunii decembrie. Vom vedea la sfârșitul lunii dacă va mai fi nevoie sau nu. - Ce prognoze are Guvernul în acest sens? - Este greu de spus și nu vreau să mă arunc în prognoze ținând cont de incertitudinea și volatilitatea prețurilor din ultima perioadă."

Din 2 decembrie, consumatorii casnici din centrul și sudul Republicii Moldova vor achita 5 lei și 91 bani pentru un kWh, cu un leu și 14 bani mai scump față de tariful actual. Cei din localitățile de nord vor plăti 5 lei și 60 bani pentru un kWh, cu 79 de bani mai mult. Tarife au fost adoptate ieri de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Opinia ta contează. Comentează!