Totodată, Platforma DA şi PAS afirmă că gestul lui Plahotniuc e de un cinism și fariseism greu de egalat, iar anunţul acestuia reconfirmă alianța PD-PSRM.

În cadrul unui briefing, şeful PD, Vladimir Plahotniuc, a anunţat că formaţiunea sa a luat decizia de a susţine la alegerile anticipate din Chişinău un candidat unic al partidelor pro-europene şi asta pentru că Primăria riscă să ajungă în mâinile socialiştilor din primul tur.

Plahotniuc a adăugat, însă, că partidul său va susţine candidatul unic la Primăria Chişinău dacă acesta dispune de integritatea şi capacitatea necesară pentru a conduce primăria. Totodată, Plahotniuc a anticipat reacţii negative din partea opoziţiei extra-parlamentare şi a lăsat să se înţeleagă că dacă nu se va reuşi un parteneriat în capitală, atunci PD-ul ar avea motive pentru constituirea unei alianţe cu socialiştii, după parlamentare. După discursul său, Vladimir Plahotniuc a plecat în grabă, fără a le oferi jurnaliştilor ocazia să pună mai multe întrebări. Prezent în sala de conferinţe a PD-ului, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gamurari, a acceptat cu greu să deschidă paranteze. Acesta a fost întrebat de jurnalişti dacă nu cumva oferta PD-ului pentru partidele de dreapta reprezintă un sprijin fals asemenea situaţiei din alegerile prezidenţiale, când împotriva candidatei Maia Sandu a fost declanşată o adevărată campanie de denigrare. Reprezentnaţii partidelor din opoziţie spun că nu cred o iotă din aşa-zisul sprijin propus de Plahotniuc. Solicitat pentru un comentariu, analistul politic Victor Ciobanu a declarat că Vladimir Plahotniuc are pregătite trei scenarii, dar cel mai probabil se va merge pe strategia care a fost verificată la alegerile prezidenţiale. Astfel, PD-ul va declara că susţine candidatul pro-european, dar în realitate se va lucra pentru candidatul înaintat de socialişti. Jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi spune că PD-ul încearcă să se asocieze cu figura lui Andrei Năstase pentru a speria celelalte partide de dreapta şi pentru a le oferi un motiv pentru a nu susţine candidatura liderului Platformei DA la primăria capitalei. Purtătorul de cuvânt al PAS a declarat anterior că formațiunea pe care o reprezintă nu a luat încă o decizie cu privire la eventuala susținere a candidaturii lui Andrei Năstase. O astfel de decizie va fi luată doar după ce Comisia electorală centrală va anunţa data alegerilor.