Locuitorii unui bloc de pe strada Petru Zadnipru din capitală îndură frigul în propriile apartamente
Social 20 ianuarie 2021, 15:50 | 1013

Vremea s-a răcit simțitor în ultimile zile, iar unii locuitori din capitală spun că nu au căldură în apartamente și îngheață de frig. Pentru a face față acestei situații, sunt nevoiți să îmbrace tot ce găsesc prin case, iar noaptea se învelesc cu mai multe plapume. Au cerut, în repetate rânduri, intervenția celor de la „Termoelectrica”, dar fără vreun rezultat.

Unii locuitori de pe strada Petru Zadnipru din capitală spun că, pe timp de iarnă, sunt nevoiți să îndure frigul din apartamente și se tem că s-ar putea îmbolnăvi. Și asta în timp ce alte persoane, care locuiesc în același bloc, se topesc de căldură. Maria Vidrașcu locuiește aici din 1984 și crede că totul se întâmplă din cauza sistemului de încălzire, care ar fi, potrivit ei, instalat greșit.

MARIA VIDRAȘCU, locatară: "La noi este instalat diferit, căldura vine și de sus și de jos. La etajul nouă oamenii stăteau cu ferestrele deschise, iar la primul etaj ieșeau în haine de vară. La ei este cald, dar la noi este frig. Cinsprezece grade de căldură, dumneavostră ați putea să dormiți noaptea? Omul când doarme jumătate de corp se consideră mort, iar temperatura este mai joasă ca de obicei."

Femeia spune că, pentru a face față temperaturilor joase, este nevoită să se îmbrace mai gros și să se învelească cu mai multe plapume.

MARIA VIDRAȘCU, locatară: "Termometrul arata mai puțin de 15 grade și este foarte frig. Eu, noaptea când ma culc, îmi i-au o pijama mai groasă și ma învelesc cu două plapume. Uneori transpir și vreau puțin să mă dezvelesc, dar e prea frig și îmi este frică. Puneți și dumneavostră mâna pe calorifer, nu sunt fierbinți, abia de se încălzesc."

Suma din factura pentru încălzire nu ține cont însă de temperatura indicată de termometrele din apartamente. Pentru o lună de frig, locatarii sunt nevoiți să achite peste 1.400 de lei.

MARIA VIDRAȘCU, locatară: "Ajutați-ne să nu plătim pentru aer cum este iarna afara. - Ce pensie aveți? - 1.700 de lei. - Și pentru căldură cât achitați? - Luna asta trebuie achit 1.462 de lei. Din pensie rămân cu 300 de lei, dar mai am de cumpărat și medicamente. Ne vine foarte greu."

Aceeași problemă o are și vecina Mariei Vidrașcu de la etajul trei, Liubovi Soroceanu.

LIUBOVI SOROCEAN, locatară: "Of Doamne, sunt așa de calde că nici nu poți ține mâna. Sunt foarte reci! Ce să fac? Ce să facă bunica? Se vor gândi vreodată că trebuie să supravețuim și noi? Ne-am adresat la ei ani în șir. Chiar trebuie să murim de frig? Vrem și noi să trăim normal. Ajutați-ne vă rog! Termocomul moare de căldură, dar eu mor de firg."

Directorul tehnic de la „Termoelectrica”, Alexandru Lupan, ne-a spus că problema a apărut din cauza unor vecini care, potrivit lui, și-ar fi montat sisteme adăugătoare de încălzire. Lupan a promis că vor interveni în cel mai scurt timp în legătură cu acest caz.

ALEXANDRU LUPAN, director tehnic Termoelectrica S.A: "O mare parte din locatari și-au pus secții adăugătoare, iar sarcina de proiect a fost calculată după un anumit volum și în momentul când elevatorul este programat într-un mod apare dereglarea sistemului interior. Eu voi da indicații și astăzi colegii vor reuși să iasă la fața locului pentru a vedea care este problema de fapt."

Peste 2.200 de blocuri de locuit din capitală, din totalul celor peste 4.300, beneficiază în prezent de încălzire centralizată.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie