Image-Description
Băsescu, la „Secretele Puterii”, despre demiterea Guvernului Sandu, fuziunea PAS cu PPDA și eliberarea lui Filat (VIDEO)
Politic 5 decembrie 2019, 09:43 | 4250

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, susține că a avertizat-o din timp pe lidera PAS Maia Sandu despre riscul debarcării guvernului pe care l-a condus și i-a recomandat să accepte o coaliție cu PDM. Băsescu spune că a purtat, în prealabil, o discuție și cu noul lider al democraților, Pavel Filip, care s-ar fi arătat atunci „extrem de dispus” la o alianță pro-europeană, cu condiția să fie invitat la o colaborare. Astfel, în opinia fostului președinte român, Sandu ar fi realizat două lucruri importante – ar fi adus la guvernare două partide pro-europene și n-ar fi cedat toată puterea în mâinile președintelui Igor Dodon.

Declarații în acest sens au fost făcute de Traian Băsescu în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Fostul președinte român consideră că, printr-o alianță cu PDM, Maia Sandu putea să evite demiterea Guvernului său și afirmă că a fost foarte supărat câteva zile după ce asta s-a întâmplat. „M-am simțit prost. Acum Maia Sandu este în opoziție”, spune Băsescu.

El este de părere că președintele Igor Dodon Igor Dodon a înțeles mecanismul și știe cum să se plaseze acum în contextul politic. „Igor Dodon, cu abilitatea pe care o are, va ocupa partea de centru a eșichierului politic. Dodon a înțeles care e direcția din care bate vântul, că banii vin din Vest. Maia Sandu să se trezească, pentru că Dodon s-a extins spre centrul eșichierului politic și se va extinde spre centru-dreapta”, avertizează Traian Băsescu.

Acum, însă, el crede că PAS și Platforma DA ar trebui să fuzioneze.

„La un moment dat, dacă maturitatea îi va împinge către această soluție”, cele două partide „probabil vor fuziona”, declară Băsescu. „Vor crea o structură politică solidă și nu o alianță mai mult sau mai puțin conjuncturală. Probabil vor crea un singur partid la un moment dat, ca să nu mai fie o conducere bicefală, o soluție care permite și despărțiri. Trebuie să se securizeze această construcție politică printr-o fuziune”, a declarat Traian Băsescu. Fostul lider de la Cotroceni este ferm convins că o asemenea soluție ar fi agreată și chiar susținută la nivelul Partidului Popular European, din care PAS și Platforma DA fac parte ca membri observatori.

„Ar fi foarte mult ajutați de popularii europeni. Maia Sandu este populară, alianța ACUM este parte a Partidului Popular”, a mai spus Băsescu.

Întrebat, în alt context, dacă Maia Sandu are vreo legătură cu eliberarea ex-premierului Vlad Filat, Traian Băsescu a spus că „este exclus” și că este greu de crezut că președintele Igor Dodon nu a știut nimic despre acest caz.

În opinia lui Băsescu, atunci când șeful statului declară că în eliberarea lui Filat ar fi implicată Maia Sandu, Igor Dodon urmărește „să arunce propria mizerie pe umerii Maiei Sandu, ceea ce arată cât e de perfid”. „Este inadmisibil să-i pui Maiei Sandu în spate așa ceva, în primul rând. În al doilea rând, dacă este vorba despre o eliberare condiționată, este posibil să fie vorba de o eliberare legală și atunci oricât am vrea să facem justiție după presă sau după interesele politicienilor, legea se aplică tuturor în mod egal. Și lui Filat, nu numai restului cetățenilor Republicii Moldova. Nu cred că cineva și-ar fi permis să încalce legea în cazul lui Filat”, a declarat Băsescu, la Jurnal TV.

Emisiunea inntegral o puteți vedea aici:

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie