În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență
Social 22 octombrie 2021, 19:45 | 2407

Parlamentul a declarat stare de urgență pentru o perioadă de 30 de zile. Premierul Natalia Gavrilița a anunțat de dimineață că necesarul de gaze al Republicii Moldova este acoperit acum în proporție de doar două treimi, iar semnarea unui nou contract cu Gazprom este incertă. În aceste condiții, chiar din această seară sau de mâine, Chișinăul urmează să achiziționeze volumul necesar de gaze din surse alternative.

Decizia a fost luată în legătură cu deficitul de gaze naturale, care a provocat scăderea presiunii în rețea până la un nivel critic, de 13,4 bari, ceea ce pune în pericol livrarea gazului către consumatori. Instituirea stării de urgență a fost cerută de către premierul Natalia Gavrilița. Ea le-a spus deputaților că măsura este necesară pentru ca Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale să poată acționa prin derogarea de la anumite proceduri și legi, astfel ca să poată aloca rapid sumele necesare de bani către întreprinderea de stat Energocom. Aceasta ar urma să achiziționeze gaze naturale din surse alternative, pentru a asigura presiunea în rețea și livrarea fără probleme a gazului către consumatori. În același timp, la necesitate, va putea fi dispusă raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice. Natalia Gavrilița a dat asigurări că școlile, grădinițele, spitalele, alte instituții publice și consumatorii casnici nu vor fi deconectați în niciun caz de la rețea. Șeful Guvernului spune că odată cu achiziționarea gazelor din surse alternative, nu doar de la Gazprom, vor fi asigurați cu gaz toți consumatorii, inclusiv agenții economici. Opoziția s-a arătat surprinsă de unele prevederi din Hotărârea cu privire la declararea stării de urgență.

VASILE BOLEA, deputat BCS: "”Vor fi întreprinse următoarele măsuri: adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării”. Iată, ultima sintagmă, ”pe întreg teritoriul țării” pentru voi este doar malul drept sau și malul stâng al Nistrului? Spuneți, vă rog, va fi aprovizionat întreg teritoriul țării sau doar o parte?"

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "”Pe teritoriul întregii țări” pentru noi înseamnă - Republica Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internațional. Vom furniza gaze acolo unde pentru gaze se va plăti."

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "Noi am vrut să înțelegem - o cantitate va fi procurată la prețul de piață respectiv... cealaltă cantitate din sursă alternativă, țara X, va fi prețul atât în total volumul va fi asigurat cu așa o sumă comparativ ea necesită a fi completată cu aceasta."

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Ca să explic, așa, de la economist la economist ce înseamnă accesarea pieței internaționale. Asta înseamnă că noi, de exemplu, astăzi vom cere un volum de 5 milioane de metri cubi, iar mâine putem să cerem 10. Și noi vedem în fiecare zi care sunt ofertele. Deci, asta înseamnă procurarea de pe piață! Domnule Burduja, nu înțelegeți cum se fac procurările de pe piața de gaze naturale. "

GRIGORE NOVAC și NATALIA GAVRILIȚA: "- Cum o să fie posibil tehnic asigurarea integrală a țării cu gaz în volumele necesare? Știm noi care sunt punctele. Eu v-am întrebat - de unde o să vină gazul? Nu cred că sunt toți gata să vă livreze din toate părțile și voi nu știți ce să faceți cu dânsul. - Suntem în negocieri pentru un contract pe termen lung. Acest contract va preciza inclusiv pe unde, pe care căi de acces - prin Grebeniki, prin Alexeevka, prin Căușeni sau prin gazoductul din România - contractul va prevedea. La moment, dacă noi facem o tranzacție imediată pe piața gazelor naturale, aceasta se prescrie în contract."

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Partidul Șor: "Orice om instruit înțelege forate bine că Hotărârea privind declararea stării de urgență este un document făcut în grabă și chiar neprofesionist. Iar cel mai grav e că toate punctele, pe care le-ați inclus în Articolul 2 arată doar inacțiunea voastră și aducerea țării la o adevărată criză de gaze."

DAN PERCIUN, deputat al PAS: "Astăzi, inclusiv prin decizia care o vom lua în următoarele minute, vom crea o situația care n-a mai existat niciodată în 30 de ani - de a procura gaz și din surse alternative decât cele care au fost până acum. Și asta e o chestie de demnitate națională pe care voi trebuie s-o înțelegeți! Asta nu înseamnă că nu trebuie continuate negocierile cu absolut toți furnizorii. Pentru că dacă prețul e bun, dacă condițiile sunt clare, nu contează de la cine cumperi. Contează să fie ieftin, contează să fie 100% disponibil și contează să nu vină cu careva șantaj și aspecte politice!"

În plenul Parlamentului, premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că dacă vor interveni scumpiri ale tarifelor, statul va acorda compensații atât în funcție de veniturile consumatorilor casnici, cât și de volumul consumat. Respectiv, toți consumatorii vor beneficia de compensații până la un anumit volum, care va fi stabilit ulterior. Hotărârea privind declararea stării de urgență până pe 20 noiembrie a fost aprobată cu votul a 55 de deputați ai PAS. Cei din opoziție au votat fie împotrivă, fie s-au abținut.

Opinia ta contează. Comentează!