Un șofer și-a găsit dreptate la CEDO
Social 5 iulie 2022, 20:34 | 627

Un bărbat din Chișinău și-a făcut dreptate la CEDO. Guvernul trebuie să-i plătească acum peste patru mii de euro, pentru că instanțele naționale l-au lipsit, în 2015, de permisul de conducere. Polițiștii i-au cerut să treacă testul alcoolscopic, dar șoferul a insistat să treacă un test de sânge. Inspectorii au refuzat și cauza a ajuns în instanță.

Potrivit unui comunicat al Asociației Juriștii pentru drepturile omului, în septembrie 2015, reclamantul a fost oprit de poliție, care i-a cerut să treacă testul alcoolscopic. Acesta s-a bazat pe analiza aerului expirat: bărbatul ar fi condus sub influența alcoolului. Șoferul nu a fost de acord cu testul și a cerut să dea un test de sânge. Polițiștii au refuzat să îl însoțească la spital, invocând că au o chemare urgentă. În procesul verbal, polițistul a scris că șoferul nu are obiecții, deși bărbatul a indicat că nu este de acord cu rezultatele testului.

Imediat după incident, bărbatul a mers la un spital, unde a fost supus unui test de sânge, care a confirmat că nu a consumat băuturi alcoolice. Pe 18 noiembrie 2015, Judecătoria Râșcani l-a găsit vinovat pe reclamant de conducere sub influența alcoolului și l-a amendat cu 3 mii de lei, cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de doi ani.

BĂRBAT LIPSIT DE PERMIS: "Instanța a motivat că, deoarece șoferul nu a fost însoțit la spital de către un ofițer de poliție, rezultatele testului de sânge nu pot fi admise ca probă."

Potrivit magistraților, șoferul nu a putut dovedi că polițiștii au refuzat să-l însoțească la spital. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul reclamantului, invocând aceleași motive ca și prima instanță. În plus, Curtea de Apel a constatat că acesta nu a făcut nicio obiecție în secțiunea procesului-verbal rezervat obiecțiilor. Curtea a notat, în primul rând, că reclamantul a scris cuvintele “Nu sunt de acord” pe toate documentele întocmite de poliție.

CEDO DESPRE ȘOFERUL MOLDOVEAN: "Curtea nu a găsit motiv să pună sub îndoială faptul că reclamantul a cerut să fie însoțit pentru un test biologic, însă fără succes. Faptul că reclamantul nu a cerut în scris acest lucru, în ochii Curții, este lipsit de importanță, deoarece Guvernul nu a indicat nicio prevedere legală sau practică impunând forma scrisă a unei atare solicitări."

Curtea a acordat reclamantului suma de 3 mii 600 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 800 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie