R. Moldova riscă să piardă un teren în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa
Social 26 octombrie 2020, 19:46 | 3790

Republica Moldova riscă să piardă un teren de peste 40 de ari, în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia.

Schema a fost pusă în aplicare încă în februarie 2019, pe timpul Guvernului Filip. În joc se află clădirea consulatului Republici Moldova din Odesa și terenul aferent, cu o valoare de piață de peste trei milioane de euro. Această proprietate a statului ar urma să ajungă în mâinile unor interpuși conectați la vârful puterii. Din această ”afacere” statul ar urma să se aleagă cu un alt imobil, care valorează în jur de. 100 de mii de dolari. Centrul Național Anticorupție ne informează că proiectul Guvernului Filip a fost examinat și aprobat fără a fi supus expertizei, ceea ce constituie o abatere.

La 27 februarie 2019, la doar trei zile după alegerile parlamentare, Guvernul Filip a aprobat înstrăinarea unui teren de peste 40 de ari din regiunea Arkadia, care a făcut parte din complexul Sanatoriului ”Moldova”. Pe acest teren este amplasat Consulatul Republicii Moldova în orașul Odesa. Locația este una foarte avantajoasă, între cele mai luxoase hoteluri de pe litoralul ucrainean al Mării Negre. La acea ședință de Guvern s-a decis un schimb între clădirea consulatului și terenul aferent cu o altă clădire din Odesa, aflată în proprietatea unei persoane fizice, Irina Rolemskaia. Valoarea de piață a terenului și clădirii consulatului Republicii Moldova ar ajunge la peste trei milioane de euro, iar cea a imobilului luat la schimb ar varia între 90 și 550 de mii de dolari. De notat că pe 20 februarie 2019, adică în ajunul aprobării Hotărârii de Guvern, fusese deja încheiat contractul de vânzare-cumpărare cu prețul de 90 de mii de dolari. Imobilul luat la schimb are două nivele, este amplasat pe un teren mai mic - de doar patru ari și se află la o distanță mai mare de litoral față de sediul actual al consulatului Republicii Moldova. Potrivit surselor jurnalistului Alex Cozer, această casă privată îi aparține, prin intermediara Irina Rolemskaia, deputatului neafiliat Vladimir Andronachi, fost legislator PD, care susține în continuare actuala majoritate parlamentară. După un an și jumătate, și o serie de demersuri și avertizări că statul urmează să fie prejudiciat de milioane de euro, Guvernul Chicu a decis, la 31 iulie 2020, să abroge hotărârea Guvernului Filip de la 27 februarie 2019, evitându-se astfel apariția unui dosar penal. Însă, în spațiul public, despre această schemă s-a vorbit abia în ediția de săptămâna trecută a emisiunii ”Secretele Puterii”.

ALEX COZER, jurnalist: "În cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” am vorbit despre Sanatoriul ”Moldova” care este situat în Odesa, la fel în cea mai scumpă regiune de pe litoralul Mării Negre, pe o suprafață de 4,5 hectare. Acolo este un litigiu de foarte mulți ani. Litigiul a început din 2008, când ministrul al Economiei era Igor Dodon și șef al Agenției Proprietății Publice era bunul său prieten Igor Grigoriev. Atunci s-a luat decizia ca acest sanatoriu să fie privatizat, doar că pentru o sumă derizorie.Această Irina Rolemskaia, care este cetățean al Ucrainei, îmi spun sursele mele că nu este altceva decât o interpusă, o persoană care este destul de săracă."

După doar două zile de la aceste dezvăluiri, Judecătoria Chișinău decide pe 23 octombrie să-i dea câștig de cauză Irinei Rolemskaia, care a cerut în instanță anularea hotărârii de Guvern din iulie 2020 prin care se abroga decizia din februarie 2019 cu privire la schimbul de imobile. Din hotărârea Judecătoriei Chișinău vedem că decizia în favoarea Irinei Rolemskaia s-a luat în lipsa părților, la ședință lipsind reprezentanții Ministerului de Externe, ai Agenției Proprietății Publice și ai Guvernului. Noi am sunat la Agenția Proprietății Publice pentru a afla dacă instituția are de gând sau nu să atace la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău.

Peste câteva ore, Ministerul de Externe și Guvernul au remis simultan comunicate cu același conținut. În ambele se arată că instituțiile vor depune o cerere de apel împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, prin care i s-a dat câștig de cauză Irinei Rolemskaia. Ministerul de Externe și Guvernul spun că în acest caz, privind schimbul clădirii și terenului consulatului din Odesa, e vorba de o ”schemă dubioasă”.

Noi i-am sunat și pe fostul premier Pavel Filip, și pe deputatul Vladimir Andronachi pentru a le cere un comentariu, dar aceștia n-au fost de găsit la telefon. De asemenea, am expediat o solicitare de informații către CNA, în care am întrebat câtă legalitate comportă Hotărârea Guvernului Filip din 27 februarie 2019. Ni s-a comunicat că proiectul hotărârii de Guvern privind schimbul imobilului consulatului din Odesa a fost remis către CNA pentru efectuarea expertizei anticorupţie în aceeași zi în care hotărârea a fost deja votată de Guvernul Filip. Asta în condițiile în care ”termenul de efectuare a expertizei anticorupţie, potrivit legii, este de zece zile lucrătoare din momentul transmiterii proiectului la CNA. Centrul Național Anticorupție ne informează că proiectul Guvernului Filip a fost examinat și aprobat fără a fi supus expertizei anticorupţie, ceea ce constituie o abatere de la prevederile legii.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie