Nagacevschi critică o sesizare vizând statutul limbii ruse
Social 20 ianuarie 2021, 20:07 | 1529

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, critică o sesizare vizând statutul limbii ruse, depusă la Curtea Constituțională de către deputații Țîcu și Plângău. Sesizarea urmează a fi examinată mâine de Înalta Curte. Nagacevschi susține că deputații care au contestat legea ar încerca să-și crească ratingul politic divizând societatea pe criterii etnice și lingvistice. Cei doi deputați l-au îndemnat pe Nagacevschi să nu facă declarații politice, dar să examineze legalitatea votării acestei legi în Parlament.

Legea buclucașă despre statutul limbii ruse a fost votată de majoritatea neoficială PSRM-Șor în cadrul ședinței nocturne a Parlamentului din 16 decembrie. Peste două zile, deputații Octavian Țîcu și Dinu Plângău au contestat modificarea la Curtea Constituțională. Până acum subiectul nu a generat discuții în spațiul public. Abia astăzi, cu o zi înainte ca Înalta Curte să examineze sesizarea celor doi deputați, a ieșit în fața presei ministrul Justiției din guvernul demisionar, Fadei Nagacevschi, fost avocat al PSRM.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul justiției: "Se pare că stimații deputați au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii vorbesc cu ei în rusă. Nu numărul de etnici ruși se ia în calcul, dar cifra vorbitorilor de rusă. Și aici cifra este previzibilă pentru toți. Cel puțin eu nu am nicio cunoștință care să nu știe limba rusă."

Briefingul lui Nagacevschi a durat două minute, timp în care a vorbit ca reprezentant al Guvernului la Curtea Constituțională. Acesta a acuzat autorii sesizării de faptul că ar încerca să divizeze societatea pe criterii etnice și lingvistice. De partea cealaltă, Octavian Țîcu spune că Nagacevschi ar face declarații dictate de socialiști.

OCTAVIAN ȚÎCU, deputat independent: "De la adoptarea legii cu privire la limba română 1989 este primul asalt atât de obraznic asupra suveranității și independenței Republicii Moldova. Și cu siguranță declarațiile dlui Nagacevschi reflectă poziția Partidului Socialiștilor pe care dumnealui îl reprezintă."

DINU PLÂNGĂU, deputat Platforma DA: "E o declarație politică. Cert este că mâine va fi examinată sesizarea și acolo ne vom demonstra abilitățile juridice."

Legea contestată a fost votată la ultima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului cu 55 de voturi ale deputaților PSRM, Șor și transfugii. Potrivit unei expertize a proiectului, efectuate de Centrul Național Anticorupție, implementarea acestuia ar constitui „un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova”. În schimb, Rusia a salutat votarea controversatei legi prin gura lui Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie