Image-Description
Chiril Moțpan: 26 august poate fi ziua izbăvirii, ziua care ne va reda libertatea
Politic 25 august 2018, 18:45 | 1821

26 august poate fi ziua izbăvirii, ziua care ne va reda libertatea. Ne poate reaprinde speranța în revenirea Republicii Moldova pe fagașul legalității, susține Chiril Moțpan, secretarul general al Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Sau, dacă vom rămâne impasibili la ceea ce se întâmplă aici, dacă vom sta acasă, ne poate ține ancorați în prezentul marcat de incertitudine și disperare”, susține Chiril Moțpan.

Totodată, Chiril Moțpan a explicat de ce oamenii ar trebui să iasă mâine la protest:

De ce trebuie să fim cu toții în PMAN? Pentru că suntem oameni liberi și vrem să trăim în libertate, nu în sclavie. Pentru că sunt câteva adevăruri pe care le cred incontestabile.

Unul e că guvernarea actuală e coruptă până în măduvă. O demonstrează și prin acțiuni. O demonstrează prin felul ba mieros, ba agresiv de a vorbi în public al reprezentanților ei. O demonstrează prin încercarea ei de a ne discredita pe noi, cei care îndrăznim să o criticăm. O demonstrează prin însuși felul în care arată oamenii ei: grași, îmbuibați de bine, placizi, mulțumiți de sine. O demonstrează prin insistența ei repetată că nu ar face nimic greșit, atunci când organismele europene sau americane arată cu degetul la greșelile pe care le face, formulează declarații publice, adoptă sancțiuni. O demonstrează prin încăpățânare și incompetență. Prin metodele barbare de intimidare a cetățenilor și oponenților politici.

Al doilea adevăr este că esența acestei corupții are un nume: Plahotniuc. În jurul lui roiesc toți: și Candu, și Dodon, și Șor, și Filip, și Leancă, chiar și atunci când, formal, se distanțează de el. În jurul lui se învârt zeci, sute, ba chiar mii de știri și articole – atât cele laudative ale holdingului, cât și cele critice, ale câtorva posturi, publicații, jurnaliști și bloggeri care mai au curaj și demnitate. Plahotniuc a reușit să adune în jurul său tot ce e mai urât și mârșav, scârnăvindu-i, unul câte unul, prin mită și presiuni, pe cei care mișcau cât de puțin în front. Plahotniuc a reușit să consolideze tot ce a fost mai rău în guvernările din Republica Moldova, începând chiar cu perioada sovietică: cumătrismul, protecționismul, promovarea mediocrității, lipsa de responsabilitate și transparență, ascunderea după deget.

Al treilea este că guvernarea noastră coruptă se teme. Se teme de implicarea civică și de participarea masivă la proteste – de aceea încearcă, prin toate mijloacele care îi stau la dispoziție, să blocheze Piața Marei Adunări Naționale. De la tentații cu vacanțe până la amenințări directe și organizarea unor provocări dezgustătoare. De la manipulări obraznice până la mită. Se teme de veterani – și ceea la ce recurge e să mituiască șefii asociațiilor profesionale. Pentru că cetățenii au rămas singuri în fața răului și își pun mari speranțe în sprijinul devăraților bărbați, al oamenilor cu demnitate care, în 1992, au luptat pentru independența Republicii Moldova, nu pentru instaurarea dictaturii lui Plahotniuc.

Potrivit lui Chiril Moțpan „guvernarea se teme de polițiștii care își iau datoria în serios și de activiștii Platformei Demnitate și Adevăr – așa că încearcă să-i compromită pe cei care nu pot fi mituiți, prezentându-i drept agenți FSB, de exemplu, sau plasându-le în mașină cartușe. Se teme de cetățenii simpli, aduși la disperare de mizeria în care au nimerit – așa că încearcă să-i facă dependenți, bunăoară prin „pomana” magazinelor sociale ale lui Șor, care îi face pe „clienții” lor susținători înrăiți ai oricărei aberații sau oricărui îndemn absurd la ură pe care îl propune „liderul”. Se teme de jurnaliști – așa că face filmulețe dubioase despre ei, îi ia în derâdere, evită să răspundă la întrebările lor și îi prezintă drept simpli cârcotași. Uneori chiar îi ia la bătaie, fizic. Se teme de organismele europene – și încearcă să le mintă cu nerușinare, să dea impresia că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le pute, doar-doar cineva i-ar crede. Se teme de politicienii de opoziție. Probabil cel mai tare anume de ei. Pentru că e conștientă că ei pot fi alternativa”.

„Guvernarea se teme de fiecare din noi. De fiecare persoană care nu vrea să accepte gogoșile ce i se propun, și nici zoaiele care se toarnă peste semenii noștri. De fiecare persoană dispusă să examineze critic manipulările prezentate în mass-media și să iasă în susținerea adevărului. Guvernarea se teme de noi – cei care suntem gata să ieșim public în susținerea lucrurilor în care credem. Și pentru că se teme de noi, avem un avantaj. Să nu-l pierdem! Ne vedem pe 26 august în PMAN!”, a conchis Moțpan.

Opinia ta contează. Comentează!