Oamenii au avut ocazia sa facă gratuit și rapid testarea la HIV
Social 13 mai 2022, 19:31 | 900

Toți doritorii au avut posibilitate să fie testați astăzi, gratuit și rapid, la HIV/SIDA. Procedura s-a făcut în Grădina publică din centrul Chișinăului, în spații special amenajate. Scopul principal este încurajarea autorităților, dar și a cetățenilor de rând, în misiunea de combatere a epidemiei HIV/SIDA, ne-au declarat organizatorii campaniei sociale ”Just Test”.

Doritori să fie testați au fost puțini. Dar cei care au venit spun că au făcut-o din responsabilitate pentru sănătatea lor și a celor dragi.

Potrivit autorităților, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 15 mii de cazuri de îmbolnăvire cu HIV. Cei mai mulți care trăiesc cu această imunodeficiență sunt de vârstă reproductivă.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Cu regret, din totalul de peste șapte sute de cazuri noi cu infecția HIV pe care le depistăm în fiecare an, circa 50% sunt depistate în stare SIDA, ceea ce înseamnă că persoanele s-au adresat târziu și succesul tratamentului este mai redus."

În Republica Moldova funcționează un sistem stabil de asigurare cu tratament profilactic a persoanelor care trăiesc cu virusul HIV. Din cauza pandemiei de Covid-19, accesul la serviciile medicale a fost limitat, fapt ce a dus la descreșterea numărului persoanelor care se testează.

SVETLANA PLĂMĂDEALĂ, director UNAIDS Moldova: "Este testare, este tratament, există laborator care funcționează. Dar din păcate, atât în lume, cât și în Republica Moldova, înregistrăm cazuri. Doar la nivel global, în anul 2020 au fost înregistrate 1,5 milioane de persoane care s-au infectat cu HIV și în jur de șapte sute de mii care au decedat. În Moldova, anual înregistrăm în jur de 800-900 de cazuri cu acest diagnostic și decedează în jur de 200-300."

RUSLAN POVERGA, organizator, director AO ”Inițiativa Pozitivă”: "Orice persoană care suferă de HIV, trebuie să cunoască acest lucru. Din acest motiv, noi facem aceste campanii sociale, pentru a informa și a explica tuturor că merită să pună umărul pentru o cauză nobilă, să afle statutul HIV, să le spună prietenilor că acest lucru nu e greu de făcut."

Doritorii de a se testa sunt ghidați de către specialiști, iar datele persoanelor care se testează rămân confidențiale. IULIA MODÎRCA, consultant: "Pentru testare trebuie sânge capilar. Oamenii află rezultatul în 15 minute. Totul decurge rapid, fără durere."

Un punct mobil de testare la HIV se va afla în Grădina publică până pe 15 mai inclusiv.

Opinia ta contează. Comentează!