CEBAN: Prețul actual inclus în tarif este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție de la Gazprom
Social 4 iulie 2022, 19:39 | 1012

Președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, încearcă să justifice noua solicitare de majorare a tarifului la gaze cu aproape opt lei, pentru un metru cub.

Vadim Ceban a publicat un mesaj lung pe o pagină de socializare, după ce zilele trecute Moldovagaz a despus la ANRE o nouă solicitare de majorare a tarifului la gaze. Șeful întreprinderii moldo-ruse spune că prețul actual inclus în tarif este cu 284 de dolari mai mic, decât prețul de achiziție de la Gazprom în luna iulie. Vadim Ceban a declarat pentru postul nostru de televiziune că Moldovagaz va depune eforturi ca, în luna iulie, să achite plățile către gigantul rus, dar nu există o certitudine pentru lunile următoare, fără o majorare a tarifului. Iar ministrul Infrastructurii Andrei Spânu insistă asupra argumentului că situația este generată de prețul mare al gazelor pe piața internațională, precum și de deciziile Gazpromului.

După ce acum o lună, tariful la gazele naturale, pentru consumatorii finali, a crescut de la 14 lei și șase bani la 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub, cu TVA inclus, Moldovagaz a depus la ANRE o nouă solicitare de majorare a tarifului până la 26 de lei și 52 de bani pentru un metru cub, ceea ce ar ar reprezenta o scumpire cu peste 40%. Vadim Ceban spune că până acum Moldovagaz a acumulat 783 de milioane de lei abateri tarifare negative la prețul de achiziție al gazelor. Dacă se iau în calcul și abaterile financiare de anul trecut, de 1,7 miliarde de lei, valoarea totală a abaterilor ar fi de aproximativ 2,5 miliarde de lei, spune Ceban. L-am întrebat pe șeful Moldovagaz dacă în noul tarif cerut de întreprindere au fost calculate toate cheltuielile și toate investițiile de care are nevoie sau anumite părți componente ale tarifului ar putea să fie incluse în tarif mai târziu?

VADIM CEBAN, președintele ”Moldovagaz”: "- Noi încă din noiembrie, când s-au ajustat tarifele, noi n-am introdus nicio cheltuială, n-am ajustat nimic - nici salariile, nici investițiile, nimic... doar prețul de achiziție și cursul valutar. De aceea, aici nu este vorba de a aștepta sau a nu aștepta. Noi doar am completat costul de achiziție al gazelor naturale. - Plus abaterile financiare din anul trecut? - Abaterile financiare care... nu-s abateri. Sunt diferențe care derivă din costul de achiziție al gazelor naturale."

Pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, l-am întrebat - cât ar mai putea să continue avalanșa scumpirilor gazelor naturale?

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "- Referitor la situația pe piața energetică, avem noi recorduri. Dacă ne uităm astăzi pe piața gazelor internaționale, prețul a trecut de 1700 de dolari. Situația din regiune și modul în care Gazprom utilizează această situație, arată și mai multă incertitudine în perioada următoare. - Există tentative de a renegocia contractul cu Gazprom? - Am spus de mai multe ori... am trimis mai multe solicitări către Gazprom pentru a discuta anumite prevederi ale contractului, dar nu am primit un răspuns."

ANRE are la dispoziție șase luni pentru a decide asupra cererii Moldovagaz de majorare a tarifului. Zilele trecute, Vadim Ceban a anunțat că, în luna iulie, Moldovagaz va achita Gazpromului aproximativ 980 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, cu 100 de dolari mai mult decât în luna iunie.

Opinia ta contează. Comentează!