În lipsa responsabilității instituțiilor medicale, deșeurile acestora ajung direct la gunoi
Social 21 octombrie 2021, 19:47 | 607

Pe hârtie, da, în realitate, ba. În Republica Moldova, instituțiile medicale sunt obligate să gestioneze deșeurile conform unui regulament strict, dar puțini respectă această lege. Niciun responsabil nu ne-a putut spune câte spitale, policlinici sau cabinete stomatologice distrug deșeurile cu forțe proprii sau au contracte cu firme specializate. La mai toate instituțiile pot fi văzute seringi vechi, eprubete cu sânge și alte gunoaie aruncate la întâmplare.

Acest video l-am primit de la un telespectator din satul Taraclia, raionul Căușeni. În imagini, zeci de saci, pe care scrie „pericol biologic”, stau aruncați la gunoiștea din sat, deși conform legii, deșeurile ar trebui stocate într-un loc aparte, prelucrate și distruse.

Echipa noastră de filmare a vizitat aleatoriu centrele de sănătate din trei sate. Doar unul avea încheiat contract cu o companie, care se ocupă de distrugerea deșeurilor medicale. Autoritățile centrale nu ne-a putut spune câte spitale, policlinici sau cabinete stomatologice distrug deșeurile cu forțe proprii sau au contracte în acest sens. Între timp, seringi, eprubete cu sânge și alte gunoaie periculoase ajung să fie aruncate la întâmplare. Deșeurile provin de la centrul de sănătate din localitate. Am încercat să discutăm cu șeful acestuia, dar ne-am pomenit cu ușa închisă în nas.

După minute în șir de așteptare, medicul a ieșit, totuși, afară.

I-a permis să intre în cabinet doar reporterului. Acolo, șeful centrului de sănătate s-a justificat că nu a avut niciodată încheiat un contract cu o compania care se ocupă de gestionarea deșeurilor pentru că e prea scump. Fiecare kilogram costă 20 de lei, iar transportarea, încă 700 de lei.

E scump să încheie un astfel de contract și pentru centrul medicilor de familie din Hârtop, raionul Cimișlia.

Asistenta medicală ne-a dat asigurări că deșeurile nu ajung la gunoi, împreună cu toate celelalte, și ne-a rugat să o credem pe cuvânt, întrucât careva contracte pentru transportare nu am văzut.

ASISTENTĂ MEDICALĂ: "Noi nu suntem aparte, suntem în componența centrului medicilor de familie Cimișlia."

Singura instituție care ne-a prezentat contractul corespunzător este Oficiul medicului de familie din Gradiște, raionul Cimișlia. Medicul de aici spune că sănătatea e mult mai scumpă. Astfel, toate deșeurile sunt sortate, iar o companie specializată le preia în fiecare săptămână.

OLGA PRODAN, medic de familie: "-De ce nu le duceți la gunoiștea din sat de exemplu? -Acestea conțin lichide biologice, care pot fi contaminate și pot infecta atât oamenii, cât și animalele."

Epidemiologii din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică afirmă că indiferent de tipul instituției, toate deșeurile medicale trebuie tratate corespunzător. Adică, fie distruse pe loc, dacă instituție este dotată tehnic în acest sens, fie predate companiilor specializate.

În Republica Moldova sunt doar două companii autorizate să distrugă deșeurile medicale. Reprezentanții primei ne-au spus că au încheiate contracte cu 500 de instituții medicale, adică jumătate din cele existente, iar a doua companie, cu încă cinci instituții. Însă câte spitale, centre private, policlinici sau cabinete medicale nu dețin astfel de înțelegeri, nimeni nu ne-a putu spune.

Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Agenția Națională de Sănătate Publică și Agenția de Mediu nu ne-au furnizat astfel de informații. Nu am putut afla nici măcar câte instituții medicale au dreptul să distrugă deșeurile. Potrivit experților, deșeurile medicale fac parte din categoria celor periculoase, care pot provoca infectări grave, de boli precum HIV, SIDA, hepatită și altele.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie