Merele moldovenești nu mai sunt atât de căutate ca în anii precedenți
Social 29 noiembrie 2021, 20:01 | 624

Ca să nu mai ajungă cu recolta la marginea drumului, producătorii de mere ar trebui să se orienteze spre alte piețe. O spun experții în agricultură, care afirmă că tradiționala piață rusească este suprasaturată, iar merele moldovenești nu mai sunt atât de căutate ca în anii precedenți. În schimb, există cerere pe piața din Egipt și India - doar că, pentru a o străbate, trebuie respectate standarde mai înalte. Puțini, dar unii producători de la noi s-au reorientat deja, iar datorită lor, în această iarnă, merele noastre vor ajunge și în Dubai.

Au înțeles rapid că, pentru a rămâne competitivi pe piață și pentru a avea în continuare profit trebuie să identifice și alte piețe de desfacere pe lângă cea rusească. Deja de trei ani, o asociație de producători autohtoni din Telenești exportă mere în țări exotice. În acest an, de exemplu, printre destinații se numără Emiratele Arabe Unite, unde vor fi transportate 20 de containere maritime.

VITALIE OBRIJANU, manager vânzări, companie autohtonă: "Nu este nimic complicat. Este simplu. Noi am reușit să o facem și cred că 80% din cei care au capacități de depozitare și infrastructură post-recoltare pot să o facă. Vedem mai multe știri pesimiste, în care producătorii se plâng că au un preț foarte mic pentru mărul din livadă. Atunci de ce nu-l păstrează, să găsească momentul oportun de a-l vinde?"

Și asta pentru că majoritatea producătorilor de la noi nu vor să iasă din zona de confort și să investească în propriile afaceri, susține bărbatul. Acesta povestește că asociația sa a reușit să descopere piețe noi de desfacere adaptându-se condițiilor. De exemplu, spre Dubai, trebuie să trimită merele în cutii standard, fiecare a câte 18 kg și cu un număr fix de mere, nici cu unul mai puțin sau mai mult. E o muncă migăloasă, dar este răsplătită, spune producătorul.

VITALIE OBRIJANU, manager vânzări, companie autohtonă: "Ei consumă mere roșii, din mere roșii doar celea dulci.E de dorit să fie mere bicolore, dar în linii. Acestea sunt cerințele lor. Așa au fost ei educați de furnizorii lor din Statele Unite, din Noua Zeelandă."

Experții din domeniu spun însă că puțini producători de la noi sunt pregătiți să se conformeze cerințelor unor piețe noi.

IURIE FALĂ, director „Moldova Fruct”: "Atunci când au fost practic 95% din fructe orientate către o singură piață - și infrastructura de export s-a dezvoltat pentru această piață. Pentru celelalte piețe este necesar să depunem eforturi. Este necesar să ajustăm infrastructura de post-recoltare, să trecem de la cutii deschise la cele telescopice."

De asemenea, e nevoie să fie ajustat sortimentul de mere. În prezent, în Moldova cele mai populare sunt soiurile Idared și Semerenco, pe când în străinătate sunt solicitate cu totul altele.

DIANA POPA, reporter Jurnal TV: "Din toate soiurile pe care le-am gustat, cel numit “Gala” s-a dovedit a fi cel mai dulce, crocant și suculent. De fapt, anume acest soi de mere se exporta în țările calde, fiind cel mai solicitat. În Republica Moldova însă soiul Gala reprezintă doar 15 la sută din recolta totală."

La export, contează mult și calitatea fructelor, iar în acest sens contează inclusiv cum sunt culese.

ANDREI CUMPANICI, specialist siguranța alimentelor și post-recoltă: "Etapa de recoltare este important să fie la timpul optim. Atunci acestea vor putea fi păstrate până la un an de zile. Dar sunt și anumite activități de post-recoltă, să fie tratate corespunzător. Solicită să avem și anumite sisteme de management al calității și inofensivității implementate."

Asociația „Moldova Fruct” își propune ca, până în 2025, 40 la sută din exportul de fructe moldovenești să fie orientat spre alte piețe decât Rusia.

IURIE FALĂ, director „Moldova Fruct”: "Țările amplasate în Africa de Nord, cum ar fi Egipt, Libia, Tunisia și alte țări care nu produc mere, dar consumă. Unde ne orientăm efortul sunt țările din Golful Persic, care sunt țări cu pretenții mult mai riguroase și țări bogate precum ar fi Qatar, Emiratele Arabe Unite."

În Republica Moldova există peste 4000 de producători de mere, fiind plantate aproximativ 50 de mii de hectare. În acest an, cea mai mare parte din recoltă, adică peste 166 de mii de tone, a fost exportată în Federația Rusă. Cantități mult mai mici au ajuns în țări precum Kazahstan, România, Belarus, Uzbekistan, Qatar, Arabia Saudită și altele. Cel mai îndepărtat punct de pe glob unde ajung merele moldovenești este Bangladesh.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie