Image-Description
Deputații din opoziție propun un proiect cu privire la activitatea fundațiilor „de caritate” ale lui Plahotniuc, Șor și Dodon
Politic 16 noiembrie 2019, 14:16 | 7396

Deputații Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Tâcu au înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Legii fundațiilor, care privește activitatea fundațiilor „de caritate” ale lui Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Sub paravanul unor asemenea fundații sunt, de fapt, finanțate activități politice, argumentează Iurie Reniță.

„Republica Moldova se confruntă de mai mulți ani cu problema finanțării netransparente a partidelor politice prin intermediul diverselor fundații de caritate. E suficient să ne amintim de faimoasele fundații “Edelweiss” a lui Plahotniuc, “Din suflet” a primei Doamne a lui Dodon, multiplele fundații ale lui Șor etc. Proiectul nostru are menirea să elimine lacunele legislative existente, oferind, totodată, soluții concrete de diminuare a riscurilor de utilizare a fundațiilor de caritate în scopuri politice și, mai ales, electorale”, a scris Reniță pe Facebook.

Autorii proiectului notează că, potrivit legislației actuale, fundația este o organizație necomercială, apolitică, care nu acordă asistență politică și nu sprijină niciun partid politic.

Totodată, există multiple exemple când pe parcursul ultimilor ani diverse fundații de caritate din Republica Moldova au fost utilizate în scopuri politice, iar tendința politicienilor este de a le transforma într-un instrument utilizat în timpul campaniilor electorale, se arată în nota informativă la proiect.

„Deși fundațiile de caritate declară că sunt ghidate de scopuri nobile, în unele cazuri, prin activitățile sale, fundațiile, mai ales cele care conțin în denumirea lor numele politicienilor, soțiilor acestora sau sunt asociate cu anumiți politicieni și partide politice, se implică direct în activitățile de promovare politică, fapt interzis prin lege”, se mai arată în document.

Opinia ta contează. Comentează!