Socialiștii au inaugurat cu fast o toaletă la școala din satul Hiliuți
Social 17 septembrie 2020, 20:46 | 3468

Doi copii țin o panglică roșie, iar câțiva adulți, șefi cu funcții importante, pozează mândri înainte de inaugurarea unei... toalete. Evenimentul, cu ghilimelele de rigoare, a avut loc în școala din satul Hiliuți, raionul Râșcani. Tăierea panglicii s-a făcut în prezența deputatului PSRM Vladimir Mizdrenco, care a fost întâmpinat acolo cu pâine și sare. Fotografia a devenit virală în scurt timp, iar internauții s-au întrecut în comentarii caustice. Unii întreabă ”de ce nu au arătat și cum au tras prima apă după ei”.

Inaugurarea toaletei într-o școală a devenit eveniment cu iz electoral. La tăierea panglicii au participat directorul gimnaziului din Hiliuți, Ana Matei, primarul satului din partea Blocului ACUM, Alexandru Sandu, președintele raionului Rîșcani, socialistul Vasile Secrieru, și deputatul PSRM, Vladimir Mizdrenco. Într-o postare pe Facebook, Vasile Secrieru a scris că a contribuit la construcția toaletei împreună cu deputatul socialist, printr-un amendament la Bugetul de Stat. Spațiul virtual a explodat în scurt timp.

MARIA CIOBANU, deputat: "Veacul de apoi! Să bagi în veceu copii, pentru ca tu, ditamai președinte de raion, primar și netot deputat, să faci o fotografie pentru "istorie" cum tai panglica socialistă... Buni de legat!"

sursa: facebook.com

A scris Maria Ciobanu, deputat al Platformei DA. Comentarii similare au postat deputatul PAS, Lilian Carp, deputatul Platformei DA, Iurie Reniță, și fostul prim-ministru Ion Sturza. A reacționat și fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. Ea a atras atenția asupra faptului că toți participanții la tăierea panglicii sunt fără mască de protecție.

Ala Nemerenco, fostul ministru al sănătății: "Suntem blocați în pandemie și înecați în Covid. Oamenii mor și numărătoarea a trecut de mie. Economia - la pământ. Izolați de toată lumea. În topul rușinii. Parlamentul mai mult lipsă decât în lucru. Și în acest timp deputații socialiști se ocupă cu tăiatul panglicilor roșii prin WC. Meleagul nostru mai jos decât atât nu a fost adus de nimeni în toată istoria sa."

sursa: facebook.com

Deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu, scrie că a sesizat Procuratura Generală.

INGA GRIGORIU, deputat: "Dragi prieteni, ne-a șocat pe toți modul de inaugurare a unui grup sanitar, cu alte cuvinte, WC, în cadrul unei instituții de învățământ. În calitate de deputat nu am putut să rămân indiferentă pe marginea acestui caz, care a șocat opinia publică, și am adresat acest demers către două instituții."

sursa: facebook.com

Condamnă acțiunile administrației din Hiliuți și ombudsmanul copilului, Maia Bănărescu.

MAIA BĂNĂRESCU: "Copiii nu trebuie să fie văzuți ca un paravan care dă bine la imagine și adună like-uri sau voturi. Copiii sunt purtători de drepturi și au demnitate umană. Iar adulții au obligația de a le respecta drepturile și a-i trata cu respect, afecțiune, grija și atenția de care ei au nevoie. În cazul în care utilizarea imaginii copiilor s-a produs fără acceptul prealabil al părinților sau al copiilor, încurajez sesizarea organelor de resort și tragerea la răspundere administrativă a făptuitorilor."

Respectiva modă - deschiderea cu alai a unei toalete, a unei stații de autobuz sau a unei fântâni, este răspândită mai ales în regiunile îndepărtate ale Rusiei, ori prin satele din Asia Mijlocie.

Acum, se întâmplă și în Republica Moldova. Pentru a afla cui aparține ideea, am sunat la primăria satului Hiliuți, dar primarul Alexandru Sandu nu a răspuns la apel. Nu am reușit să vorbim nici cu directorul gimnaziului din sat, Ana Matei. Nu a fost de găsit nici deputatul PSRM, Vladimir Mizdrenco. Acesta a șters ulterior fotografia cu scandal de pe pagina sa de Facebook. Potrivit portalului Jurnal.md, care face trimitere la surse din primăria satului Hiliuți, inițiativa de deschide toaleta cu tăierea panglicii, în prezența unui deputat PSRM, aparține unei persoane din anturajul președintelui de raion, Vasile Secrieru.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie