Vaccinul antigripal pentru sezonul 2020-2021 va ajunge la începutul lui noiembrie
Social 21 octombrie 2020, 17:57 | 900

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2020-2021 va ajunge în Republica Moldova la începutul lunii noiembrie, cel târziu. Este vorba de o sută de mii de doze de vaccin tetravalent, care vor fi livrate prin intermediul Alianţei Globale de Vaccinuri. Imunizarea va începe tot în noiembrie, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Spre deosebire de ceilalți ani, vaccinul va ajunge aici cu întârziere. S-a întâmplat din cauza antreprenorilor, care n-au îndeplinit cerințele licitațiilor, spune Ștefan Gheorghiță, şeful Secţiei supraveghere epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii acute la ANSP.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, şeful Secţiei supraveghere epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii acute la ANSP: "Au fost organizate licitațiile, la prima licitație s-a prezentat numai un agent economic care n-a îndeplinit cerințele specificate, la a doua tot un agent economic care n-a îndeplinit aceste cerințe.Luând în considerație situația creată noi am intervenit prin intermediul UNICEF să procurăm acest vaccin."

O sută de mii de doze de vaccin tetravalent vor ajunge aici sau la sfârșitul acestei luni, sau la începutul lunii noiembrie.

ȘTEFAN GHEORGHIȚĂ, şeful Secţiei supraveghere epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii acute la ANSP: "Iată am primit înștiințare de la UNICEF că vaccinul va ajunge în Republica Moldova, o parte din acest vaccin, pe data de 27 octombrie 2020. E clar că el nu va ajunge în Moldova pe data de 27, dar va ajunge probabil în prima decadă a lunii noiembrie."

I-am întrebat pe mai mulți trecători ce cred despre vaccinare.

Vaccinul are în componenţa antigenică – antigen la virusul gripal A (H1N1), A (H3N2) şi virusul gripal de tip B. Cele 100 de mii de doze de vaccin vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice, după care va demara campania de imunizare împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. Prioritate la vaccinare vor avea bolnavii cu maladii cronice, lucrătorii medicali, angajații din trupele de carabinieri și grăniceri, salvatorii, vameșii şi copiii din orfelinate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie