Potrivit lui Ceban, asistența Guvernului este necesară pentru a acoperi deficitul financiar, care se va crea în august-septembrie
Social 17 august 2022, 19:43 | 530

Guvernul nu va mai credita prin ajutoare de stat întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz”. Este reacția ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu, la solicitarea șefului de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban. Acesta a cerut din nou Guvernului asistență de stat. Potrivit lui Ceban, asistența Guvernului este necesară pentru a acoperi deficitul financiar, care se va crea în august-septembrie. Ceban insistă că tariful de 22 de lei și 99 de bani pentru un metru cub, aprobat pe 4 august de către ANRE, nu-i permite companiei să-și onoreze angajamentele contractuale față de „Gazprom”.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că devierile tarifare în perioada ianuarie–iulie 2022 au constituit 954 de milioane de lei. În august acestea ar putea fi de 409 milioane de lei, iar în septembrie - de 623 de milioane de lei. „Aceste restanțe de peste două miliarde lei inevitabil urmează a fi incluse în tariful pentru consumatori”, susține Vadim Ceban. El insistă că noile tarife, aprobate la începutul lunii august de ANRE, sunt prea mici.

VADIM CEBAN, șeful Moldovagaz: "S-a ajuns la solicitare, pentru că tarifele aprobate de ANRE nu acoperă costul de achiziție a gazelor naturale. Indiferent de credite, bănci și așa mai departe, costul gazelor pe care noi îl procurăm trebuie să fie acoperit din tarif. În ai doilea rând, noi, având datorii, având bilanțul negativ, nicio bancă nu ne oferă niciun credit."

De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, susține că de acum încolo Guvernul nu va mai interveni cu ajutoare față de „Moldovagaz”.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Am văzut solicitarea domnului Ceban. Termoelectrica are mandat din partea Guvernului să se pregătească de sezonul de încălzire, în acest sens toate resursele financiare vor fi folosite pentru procurarea de păcură. În acest sens, nu poate fi vorba de alocări suplimentare. - Ca să înțelegem, nu se prevede acest ajutor financiar? - Nu, nu, pentru că Guvernul a intervenit. Am prelungit termenul de achitare a TVA și pe parcursul anului trecut am avut mai multe inițiative care au ajutat Moldovagaz să-și poată onora obligațiile față de Gazprom. Noi credem că statul deja a făcut ce a putut și, în cazul dat, Gazprom, care este acționar majoritar, ar putea să facă aceeași chestie pentru a-și ajuta compania în această perioadă complicată."

Spânu susține că Gazprom ar trebui să dea curs solicitării Moldovagaz de a-i permite amânarea plății până la sfârșitul anului.

Nu este prima dată când „Moldovagaz” a cerut ajutor Guvernului. În noiembrie anul trecut, Parlamentul de la Chișinău a aprobat alocarea din bugetul țării a 1,4 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul de lichidități al SA „Moldovagaz”. Situația s-a repetat și în ianuarie 2022, când, pentru a evita sistarea livrărilor de gaze, Guvernul s-a văzut nevoit să intervină din nou în relația dintre doi agenți economici - Gazprom și Moldovagaz. De data aceasta, Chișinăul trebuia să acopere, în câteva ore, în locul Moldovagaz, un deficit de lichidități de 25 de milioane de dolari. Acești bani au reprezentat plata în avans pentru consumul din luna ianuarie 2022.

Opinia ta contează. Comentează!