Hanh: Filip mi-a trimis un sms
Politic 28 iunie 2018, 16:00 | 3165

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, susține că după anularea alegerilor din Chișinău a primit un SMS de la premierul Pavel Filip, care s-a arătat îngrijorat de faptul că Uniunea Europeană ar putea să nu acorde ajutor financiar Republicii Moldova. Doar că... evenimente de la Chișinău s-au soldat deja cu "stoparea procedurii" în privinţa alocării banilor. Johannes Hahn a făcut aceste declaraţii în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat dacă Uniunea Europeană, care predică separația puterilor în stat, cere politicienilor moldoveni să anuleze o decizie a justiției, Johannes Hahn a răspuns că UE respectă domnia legii atunci când este sigură că ea există cu adevărat, iar el NU este convins 100% că așa stau lucrurile în Republica Moldova.

Totodată, Johannes Hahn a dezvăluit că după ultimele evoluții din Chişinău, premierul Pavel Filip i-a trimis un mesaj SMS.

În privința asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, comisarul european a spus că ultimele evenimente de la Chișinău s-au soldat deja cu "stoparea procedurii" și că situația va fi analizată la Bruxelles, alături de chestiunea mai veche - schimbarea sistemului electoral.

Amintim că Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat Acordul privind asistenţa macrofinanciară, de 100 milioane de euro, încă în luna noiembrie trecut. De atunci, oficialii de la Chişinău au anunţat de mai multe ori că prima tranşă va ajunge în scurt timp, doar că asta aşa şi nu s-a întâmplat, deoarece guvernarea nu a respectat condiţionalităţile politice, cele mai importante fiind aplicarea recomandărilor Comisiei Veneţia, lupta împotriva corupţiei şi respectarea normelor statului de drept. Am încercat să aflăm detalii despre SMS-ul, pe care Pavel Filip l-ar fi trimis comisarului european, dar reprezentantul Serviciului de presă al Guvernului n-a spus că purtătoarea de cuvânt a premierului este într-o şedinţă şi va reveni mai târziu. Până la această oră, nu avem nicio reacție.

Opinia ta contează. Comentează!